BiH
19

Knjigom "Bio sam Titov liječnik" Nijaz Hadžić ispunio posljednji životni san

Piše: D. Brkić
Tuzlanska promocija knjige "Bio sam Titov liječnik", slično kao i sarajevska, protekla je bez prisustva autora Nijaza Hadžića, koji zbog bolesti nije u mogućnosti da putuje dalje od okoline Zagreba. Ipak, Društvo "Josip Broz – Tito" iz Tuzle i Izdavačka kuća "Bosanska riječ", priredili su večeras u BKC-u promociju izuzetno zanimljivog rukopisa koji će, bez sumnje, biti itekako zanimljivo i historičarima.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Šimo Ešić, direktor IK "Bosanska riječ" i urednik knjige, ističe kako je Nijaz Hadžić insistirao da izdavač bude iz Tuzle zbog, kako je naveo, dvije stvari.

"Prva stvar je ta da je Nijaz Hodžić svoju liječničku karijeru započeo u Tuzli, a druga što Nijaz Hodžić doživljava Tuzlu kao oazu u kojoj je sačuvan princip dobrih međunacionalnih i međususjedskih odnosa", kaže Šimo Ešić.

Autor knjige je svoju profesionalnu karijeru liječnika započeo u Tuzli, nastavio u Zagrebu, a četiri godine bio je lični ljekar Josipa Broza - Tita. Knjiga je nastala na osnovu sačuvanih stranica dnevnika kojeg je Nijaz Hodžić vodio u vrijeme dok se starao o zdravlju "najvećeg sina naroda i narodnosti Jugoslavije".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"U moru knjiga o Titu, koja su imale različite tendencije i konotacije, Hadžićeva knjiga je jedna iskrena priča, odnosno fina analiza i presjek onog života kojeg se svi sjećamo sa radošću i nostalgijom. Kada me je autor nazvao i tražio saradnju pomislio sam u prvi mah kako moja izdavačka kuća neće moći iznijeti projekat. Međutim, on je naveo kako je imao ponude iz Beograda, Zagreba, Rijeke i Sarajeva, ali je čvrsto odlučio da to bude izdavač iz Tuzle. Na kraju mi je rekao da požurim sa izdavanjem, jer možda neće dočekati živ gotovu knjigu. Kada je knjiga napokon ugledala svjetlo dana rekao mi je kako sada može i umrijeti jer je ostvario svoj posljednji životni san", kaže Šimo Ešić.

O knjizi je govorio i tuzlanski književnik Zlatko Dukić, koji je potcrtao kako je objavljena knjiga koja napokon govori objektivno i realno o prošlom vremenu i to u trenutku kada je na sceni sataniziranje Tita, različite vrste laži i obmanama kojim se Tito nastoji pretvoriti u nešto što nikad nije bio.

"Knjiga je posebna iz tri razloga. Prvi, autor sebe ne ističe u prvom planu, drugi, oslikava Tita kao čovjeka koji je imao osjećaj za potrebe običnog čovjeka i treći, nije zloupotrijebio činjenicu da je bio sudionik važnih sastanaka i prijema, odnosno iznosi pikantne detalje na jedan krajnje fini i suptilan način", kaže Dukić.

Autor je u knjizi otkrio manje poznatu činjenicu da je Josip Broz - Tito tri decenije bolovao od dijabetisa 2 te da je bio na dijeti, a napisano je još niz do sada javnosti nepoznatih situacija i događaja.