BiH
0

Knjiga "Prešućeni genocid" nas upozorava da nikad ne zaboravimo

FENA
Šemso Tucaković (Foto: Anadolija)
Šemso Tucaković (Foto: Anadolija)
"Prešućeni genocid" naziv je knjige profesora na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu Šemse Tucakovića koja je predstavljena danas u Sarajevu.

Autor ovim djelom otkriva brojne činjenice o masovnim zločinima koje su srpske snage počinile na području istočne Bosne tokom Drugog svjetskog rata. Riječ je o zločinima koje su tadašnje vlasti godinama prešućivale i na različite načine prikrivale, te koji nikada nisu naučno valorizirani.

Knjigu su predstavili profesor na FPN-u Ismet Dizdarević i asistentica na FPN-u Irena Praskač-Salčin.

Dizdarević navodi da knjiga donosi činjenice o zločinima koje je nemoguće ljudskim razumom prihvatiti, te da je potkrijepljena autentičnim dokumentima, otkrivajući uzroke, način izvršavanja i posljedice ovih zločina.

"Nacistički i politički program velike Srbije ponovljen je na početku 20. stoljeća. Autor vrlo potresnim činjenicama reljefno opisuje stvarne događaje, ljudskim umom neshvatljive", kazao je on.

Za Dizdarevića ovo je djelo koje govori i upozorava nas, naglašavajući da je zaborav polako prekrio sve. Smatra da se jedino Srebrenica uspjela otrgnuti od zaborava, zahvaljujući srebreničkim majkama.

Irena Praskač-Salčin ističe da autor u knjizi govori o stravičnim orgijama u kojima su ubijani žene, djeca i starci Bošnjačke nacionalnosti samo zbog etničke i vjerske pripadnosti.

"O ovim zločinima nije provedeno nijedno ozbiljno naučno istraživanje, već su bili obavijeni koordiniranom i planiranom šutnjom. Ta šutnja je bila ideološka i politička pretpostavka kasnijih zločina", istaknula je ona.

Naglašava da je autor u istraživanju genocida nad Bošnjacima istočne Bosne koristio izvornu arhivsku građu, statističke podatke i kazivanja preživjelih.

Šemso Tucaković je, u kratkom rezimeu sadržaja knjige, naveo da je ona rezultat njegovog višedecenijskog istraživanja, te da se u Foči odakle potiče o tim zločinima samo šaputalo. Naglašava da je tokom traganja za činjenicama obišao sva mjesta stradanja Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu.

"Drina je najveće stratište i mezarluk. Radi se o najvećim zločinima po monstruoznosti - ljudi su spaljivani po kućama i štalama, te klani po mostovima na Drini. Ako o tome ne budemo pisali, zaboravit će se", zaključio je on.