BiH
2

Klubu Bošnjaka sporan cijeli Zakon o državljanstvu RS-a

FENA
Mujo Hadžiomerović
Mujo Hadžiomerović
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da je cijeli Zakon o državljanstvu u RS-u sporan i predstavlja zakonsko nasilje.

O ovom pitanju danas nije postignut dogovor na sjednici Vijeća naroda RS-a, a nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na to zakonsko rješenje.

Naredna stepenica je zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a ukoliko i tu ne bude dogovora, o zakonu će odlučivati Ustavni sud RS-a.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović naglasio je da se zakonom o državljanstvu uskraćuje biračko pravo, sloboda kretanja i prijavljivanja, tj. ljudska prava.

Hadžiomerović je mišljenja da su se vlasti RS-a priklonile stvaranju jedne birokratske prepreke kojom će kontrolirati promjenu prebivališta, što je u suprotnosti sa slobodom kretanja određenom Dejtonskim sporazumom koji regulira i sticanje državljanstva.

Naglasio je da su pitanja državljanstva i prebivališta u određenoj vezi i u ovom zakonu, koji je sporan na nivou entiteta i tu oblast treba regulirati državnim zakonom, koji bi onda odredio i entitetske.

"U Zakonu o državljanstvu RS-a postoje i članovi koji nisu bili predviđeni u nacrtu tog zakona", rekao je Hadžiomerović i dodao da je Vlada RS-a u međuvremenu donijela i spornu odluku o prebivalištu, što sve u cjelini čini birokratsku prepreku koja već pravi probleme ljudima na terenu.

"Ta prepreka ostavlja tragove i bojim se da će povratnici morati pribjeći nekim drugim mjerama neposluha", kazao je Hadžiomerović i naveo da se ovim entitetskim zakonom žele postići oni efekti koji nisu postignuti u ratu, jer se želi brisati i član 17., odnosno da građani gube državljanstvo.

Hadžiomerović je dodao da vlasti RS-a ovim zakonom olakšavaju naturalizaciju Srba iz Hrvatske i Srbije, što je "glasačka mašina".

On ne vjeruje da bi Ustavni sud RS-a donio ispravnu odluku, ako bi se izjašnjavao o ovom zakonu, jer za Klub Bošnjaka je neustavan i Poslovnik Ustavnog suda RS-a.

Iako je uvjeren da će Ustavni sud BiH poništiti Odluku Vlade RS-a o prebivalištu, ukazuje i na najave iz RS-a da će ponovo donijeti istu odluku, što je, kaže, pravno nasilje, jer ne može odluka derogirati ono što je predviđeno zakonom.

S druge strane, predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić tvrdi da bošnjački klub ovim vetom želi da utiče na izmjenu drugih propisa koji se primjenjuju u RS-u, pa čak i na neke pravilnike o izboru nastavnog osoblja u školama.

Ostala tri kluba u Vijeću naroda RS-a nisu podržali Klub Bošnjaka.

Niko od predstavnika Ustavnog suda RS-a nije se danas pojavio na sjednici Vijeća naroda RS-a da bi obrazložio obavještenje tog suda o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Iz istog razloga taj izvještaj je ranije skinut s dnevnog reda sjednice, a na današnjoj je samo Vijeće dalo svoj stav, koji nije obavezujući.