BiH
35

Klub vijećnika SDP-a predložio smjenu gradonačelnika Sarajeva

FENA
Ivo Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva Klub vijećnika SDP-a podnio je Prijedlog za raspravu o radu i odgovornosti u vezi sa vršenjem dužnosti gradonačelnika, te donošenje Odluke o smjenjivanju gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića.

"Klub vijećnika SDP-a je konstatovao da je gradonačelnik Sarajeva u više navrata u vršenju svoje dužnosti djelovao u suprotnosti sa zakonom, Statutom i Poslovnikom, te izlazio iz okvira datih ovlaštenja", istakla je za Agenciju FENA Arijana Talović, šef Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

U tom smislu, navodi da je "Ivo Komšić donoseći Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji jedinstvenog gradskog organa uprave - Gradske uprave Grada Sarajeva, od 12. juna, bez saglasnosti Gradskog vijeća Grada Sarajeva prekršio član 52. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji BiH i član 39. Statuta Grada Sarajevo“.

"Gradonačelnik narušava ugled institucije gradonačelnika Grada Sarajeva tako što i dalje obnaša funkciju dekana Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čime direktno krši član 97 Statuta Univerziteta u Sarajevu, koji je Senat Univerziteta u Sarajevu donio na svojoj sjednici 22. maja", kaže Talović.

Prema 97. članu Statuta Univerziteta u Sarajevu "dekan u toku mandata ne može vršiti funkciju člana Upravnog odbora Univerziteta, niti može biti politički angažiran u stranačkom rukovodstvu, zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj vlasti bilo kojeg nivoa“.

"Iz navedenih razloga Klub vijećnika SDP-a očekuje da se po podnošenju ovog prijedloga započne s odgovarajućim postupkom smjene, koji je utvrđen Statutom Grada Sarajeva i Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Sarajeva", kazala je Talović.

Ovu inicijativu, kako je danas istakla na sjednici Gradskog vijeća vijećnica Edina Latif, šef Kluba vijećnika SBBBiH, podržao je Savez za bolju budućnost BiH.