Kanton Sarajevo
0

Klub vijećnika SDA o izboru za načelnika općine Novi Grad

FENA
Klub vijećnika SDA je na sjednici razmatrao informaciju iz medija da prijevremenih izbora za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo od Izborne komisije BiH objavljenih za 1. april, neće biti, zbog nedostatka sredstava koje Općina obavezna uplatiti.

"Te informacije i izjave dolaze od strane nelegalno izabranih organa Općinskog vijeća i Općine Novi Grad, protiv kojih je podneseno niz prijava Ministarstvu pravde PBiH, Ustavnom sudu BiH radi kršenja Statuta Općine Novi Grad i Poslovnika o radu Općinskog vijeća Novi Grad", stoji u saopćenju Kluba vijećnika SDA Sarajevo.

Klub vijećnika SDA smatra da je Općina obavezna osigurati sredstva i uplati novac određen od Izborne komisije BiH, te da svakodnevnim objavljivanjem informacija u medijima, vrši pritisak na Centralnu izbornu komisiju Bili i dezavuiše javnost.

Klub vijećnika SDA je stava da će, neodržavanjem prijevremenih izbora doći će do grubog kršenja izbornog zakona BiH, legaliziranja nelegalnih organa koji su izabrani suprotno Statutu Općine Novi Grad i Poslovniku Općinskog vijeća, dozvolit će se nelegalno trošenje 26.177.000 KM sredstava.

Klub vijećnika SDA se nada da će biti ispoštovana Odluka o objavljivanju prijevremenih izbora zakazanih za 1. april "i na taj način ne dozvoliti nikom da bude iznad propisa i insistirati na primjeni normi Izbornog zakona i pomoći da budu izabrani legalni organi u skladu sa Izbornim zakonom BiH“, saopćeno je.