BiH
41

Klub novinara Tuzla organizovao protestnu kafu u BKC-u

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Klub novinara Tuzla, koji djeluje u sklopu Udruženja BH novinari, danas je pet minuta do 12 sati u BKC-u organizovao protesnu novinarsku kafu kao znak podrške novinarkama i novinarima širom Bosne i Hercegovine.

"Solidarnost je jedini način kojim se možemo oduprijeti terorističkim upadima u redakcije. Neki od političara bi za novinare uveli i smrtne kazne. Sve je to posljedica sumraka pravosuđa, koje je efikasno kada se trebaju kazniti novinari, ali ne i kada se trebaju zaštiti", kazao je Marko Divković, novinar sa 35-godišnjim iskustvom.

U Proglasu Kluba novinara Tuzla navedeno je da je Linija za pomoć novinarima od 2006. godine evidentirala 60 fizičkih napada na novinare i direktnih prijetnji smrću. U isto vrijeme su samo u 15 posto slučajeva donesene pravomoćne presude, a u 22 posto slučajeva procedura nije pokrenuta, a kamoli provedena istraga. Na koncu, u samo 23 posto slučajeva došlo je do zatvaranja predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara.

Predsjednica Kluba novinara Tuzla Bedrana Kaletović prezentovala je zahtjeve Udruženja BH novinari i Kluba novinara Tuzla.

"Tražimo od nadležnih policijskih, tužilačkih i sudskih organa na svim nivoima vlasti provođenje nezavisne, profesionalne i efikasne istrage o krivičnim i drugim nezakonitim radnjama prema novinarima. Od Ureda predsjednika RS tražimo izdavanje akreditacije novinarima BNTV-a, a od MUP-a HNK hitnu i profesionalnu istragu o napadu na Šteficu Galić i Amera Bahtijara. Od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH hitnu istragu o upadu policije u redakciju portala Klix.ba, te od nadležnih ministarstava detaljnu analizu postupanja policije u vezi sa pretresom prostorija portala Klix.ba. Na kraju od Predsjedništva BiH tražimo da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i pravu novinara na siguran i slobodan rad", navela je Bedrana Kaletović.

Ukoliko se navedeni zahtjevi ne ispune, istaknuto je u Tuzli, novinari će organizovati okupljanja pred sjedištima navedenih institucija.