BiH
0

Klub Hrvata uputio pismo Inzku

FENA
Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH uputio je pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem od njega traži da ispravi nepravde koje su Hrvatima nanijeli Wolfgang Petritsch i Paddy Ashdown na način da su, kako se navodi, izvršili dekonstituiranje hrvatskog naroda u FBiH i oduzeli mu ravnopravnost.

U pismu se navodi i to kako su spomenuta dvojica Inzkovih predhodnika Federaciju BiH doveli u stanje permanentne krize i zaoštravanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata.

"Od vas tražimo da u Ustav FBiH vratite odredbe o kandidiranju i izboru predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH te sastav i način odlučivanja u Vladi FBiH kakav je bio do ustavnih amandmana koje je proglasio Wolfgang Petritsch i ukinete Vaš nalog o suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva", navodi se u pismu.

Iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH ističu kako je Inzko spomenutim nalogom poništio odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, ali i Suda BiH te da je na taj način priznao održavanje "nelegalne sjednice 17. ožujka na kojoj je u više navrata prekršen Ustav...".

"Svojom odlukom o suspenziji vi ste onemogućili jednom konstitutivnom narodu da bira, bude biran i jednakopravno odlučuje. Kao što vam je poznato, tek 30. svibnja 2011 godine su se stekli zakonom predviđeni uvjeti za konstituiranje Doma naroda, kao i izbor rukovodstva, kako Doma tako i Federacije BiH", stoji u pismu.

U pismu se podsjeća kako je na spomenutoj sjednici 17. ožujka nazočilo 5 izaslanika iz reda hrvatskog naroda, a oni u takvom broju ne mogu činiti većinu kluba, niti, kako se navodi, potrebnu trećinu za predlaganje.

Iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH očekuju da će Inzko razmotriti njihovo pismo i po njemu žurno postupiti jer u suprotnom će, upozoravaju, Federacija BiH postati mjesto sve većeg neslaganja, nepovjerenja i krize.