BiH
0

Klub Hrvata nije stavio veto na odluku o referendumu u RS-u

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) nije danas stavio veto na odluku Narodne skupštini RS o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda Željko Stipić (HSP) je pojasnio na pres-konferenciji u Banjoj Luci da su tri hrvatska delegata bila protiv odluke o referendumu, a četiri suzdražana, što znači da nije bilo dovoljno glasova da se pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na tu odluku.

  • Nažalost dva Hrvata iz HDZ-a nisu bila protiv odluke o referendumu, pa Hrvati povratnici u RS treba da to znaju, a mi iz druge političke opcije protiv smo referenduma - konstatirao je Stipić, koji je za sebe rekao da je protiv odluke o referendumu, kao i delegati Tomislav Tomljanović (HSP) te Mijo Perkunić (HDZ 1990).

Suzdržani su bili delegati Ivo Kamenjašević (HDZ) i delegati koji su članovi iz SNSD-a, odnosno SP-a.

U toku je sjednica Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske te se očekuje da taj klub stavi veto na odluku Narodne skupštini RS-a o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Narodna skupština RS-a usvojila je, 15.jula, odluku o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji će, prema odluci, biti održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu te odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 suzdržao od glasanja, a bošnjački poslanici su uz znak protesta napustili zasjedanje.