BiH
3

Klub HDZ-a za normalan rad institucija, uz kvalitetan kvorum

SRNA
Generalno opredjeljenje Kluba poslanika HDZ BiH u Parlamentarnoj skupštini BiH jeste da institucije BiH nastave sa normalnim radom, ali ukoliko ne postoji mogućnost da se obezbijedi kvalitetan kvorum nema potrebe ni za sastankom proširenog sastava Kolegijuma Predstavničkog doma koji je sazvan za utorak, 25. juna, izjavio je predsjedavajući ovog kluba Mato Franjičević.

"Očekujem da ćemo sutra tokom konsultacija biti u prilici da ocijenimo da li će biti moguće obezbijediti kvalitetan kvorum za sjednicu Kolegijuma u proširenom sastavu Predstavničkog doma, koju je predsjedavajući ovog doma Denis Bećirović sazvao za utorak, te u skladu s tim da donesemo konačnu odluku", rekao je Franjičević Srni.

Osvrćući se na poziv Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH, koji je sinoć upućen svim izabranim i imenovanim funkcionerima BiH da se odmah vrate na svoja radna mjesta, Franjičević je istakao da su događaji u noći između 6. i 7. juna bila najmanje bezbjednosni problem, već prije svega politički.

"Riječ je o pokušaju određenih političkih faktora da blokiraju rad institucija BiH, ali opet sa nekim političkim ciljevima. Kakvi su ti politički ciljevi možemo samo naslućivati i ne možemo do kraja biti precizni", rekao je Franjičević.

Šef Kluba HDZ BiH smatra da je potrebno obezbijediti politički ambijent u kojem ta vrsta političke utakmice neće biti moguća.

"Nije moguće da se u parlamentarnoj demokratiji traže načini da se realizuju politički ciljevi putem pritisaka i blokiranjem rada određenih institucija, a onda pozivanjem da te institucije rade i prozivanjem onih koji ne dolaze. To su neozbiljne političke igre", rekao je Franjićević.

On smatra da su takve političke igre kontraproduktivne, te se nada da će one prestati.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović sazvao je za utorak, 28. juna, sjednicu Kolegijuma u proširenom sastavu na kojoj bi trebalo biti riječi o nastavku 49. sjednice ovog doma koja je prekinuta 6. juna.