BiH
0

Klub Bošnjaka za donošenje zakona o javnom redu i za tematsku raspravu o zdravstvu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Delegatski klub Bošnjaka inicirao je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da Federalna vlada dostavi u parlamentarnu proceduru nacrt zakona o javnom redu, koji bi se odnosio na organiziranje sportskih i drugih manifestacija te drugih javnih okupljanja u Federaciji.

Javna okupljanja, prije svega sportska, kulturna i druge javne manifestacije, potencijalni su prostor za terorističke i druge nedozvoljene aktivnosti određenih grupa i pojedinaca, napomenuo je predsjedavajući Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

"Radi sprečavanja takvih aktivnosti, postoji poteba za angažiranjem i policijskih snaga s nivoa FBiH i kantonalnih policija. Angažman tih policijskih snaga je moguć samo donošenjem zakona na nivou Federacije koji bi omogućio angažiranje policijskih snaga s federalnog nivoa ili iz drugih kantona, u kojem bi bila utvrđena njihova prava i obaveze", rekao je Ćatić.

Predočio je još jednu inicijativu delegata Bošnjaka, a odnosi se na zdravstveni sektor Federacije.

Bošnjaci traže da što prije bude sazvana tematska sjednica Doma naroda posvećena stanju u ovoj oblasti.

Federalna vlada bi za tu sjednicu trebalo da dostavi delegatima informaciju o stanju u zdravstvu, s prijedlogom mjera za njegovo unapređenje.

Osim što Bošnjaci smatraju da je pitanje stanja u zdravstvu izuzetno značajno, ističu i da bi održavanje posebne tematske sjednice ubrzalo reformu zdravstvenog sektora radi provedbe mjera iz reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period 2015.-2018. godina, kazao je Ćatić.