Staša Košarac, Vijeće naroda RS
0

"Klub Bošnjaka ucjenama utvrđuje dnevni red"

FENA
Klub Srba u Vijeću naroda RS-a ocijenio je danas da delegate iz reda bošnjačkog naroda „više interesuje poslovnik Ustavnog suda RS, nego poslovnik Vijeća naroda RS-a, obzirom da su probijeni svi rokovi za zakazivanje sjednice ovog tijela“.

Predsjednik tog kluba Staša Košarac podsjetio da ni srpski, ni hrvatski klub nisu danas dali podršku predsjedavajućem Vijeća naroda RS-a Dževadu Osmančeviću da zakaže sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, kada su u međuvremenu pokrenute još tri inicijative o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, i, kako kaže, sve bi trebalo razmatrati.

On je podsjetio da se dnevni red utvrđuje natpolovičnom većinom i da su mogli da uvrste i pomenute tri tačke na dnevni red, ali da su „imali ucjenu od strane Kluba Bošnjaka“ da neće doći na sjednicu sa takvim dnevnim redom.

On je saopćio da Klub Srba nije prihvatio zahtjev Kluba Bošnjaka da Kolegijum i Predsjedništvo Vijeća naroda RS-a upute inicijativu pred Ustavni sud BiH da po hitnom postupku rješi predmet Kluba Bošnjaka.

Košarac smatra da je tako nešto neprihvatljivo za Klub Srba i sa stanovišta da Ustavni sud BiH nije nadležan da odlučuje po tom predmetu, jer se radi o usaglašavanju Poslavnika o radu Ustavnog suda RS-a, za šta je nadležan samo entitetski sud.

„Očigledno je da je Klub Bošnjaka sam sebe predimenzionisao i ušao u proces pred Ustavnim sudom BiH zašto nema, ni po ustavu, ni po zakonu prava. Mi smatramo da RS ima potpuni ustavni kapacitet, a samim tim i Vijeće naroda RS-a da sve aspekte zaštite vitalnog interesa rješava na nivou RS“, zaključio je Košarac.