RS
0

Klub Bošnjaka traži ocjenu ustavnosti obilježja općina

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) nije razmatrao akte koji su usvojeni na prošlim sjednicama Narodne skupštine RS-a, a što je skladu s njihovom ranijom odlukom da to ne čine sve dok se ne izvrši ocjena ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Edin Ramić kazao je na pres-konferenciji da je taj klub odlučio inicirati izmjene Zakona o Ustavnom sudu RS-a kojim bi se utvrdila aktivna legitimacija svakog od klubova u Vijeću naroda RS-a da pokreće postupak ocjene ustavnosti zakona i drugih akata pred Ustavnim sudom RS-a.

Odbacio je navode iz RS-a da bošnjački klub svojim postupkom blokira rad bilo koje institucija u RS-u.

„Na djelu je kriza primjene Ustava i zakona u RS-u. Mi ne dobijamo ništa s tim što se očitujemo po aktima Skupštine RS-a koji povređuju nacionalni vitalni interes bošnjačkog naroda ukoliko imamo na snazi Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a koji omogućava preglasavanje sudija Ustavnog suda RS“, pojasnio je Ramić.

Najavio je i podnošenje inicijative ostalim nacionalnim klubovima u Vijeću naroda RS-a, s ciljem pokretanja zajedničke aktivnisti radi ocjene ustavnosti i zakonitosti simbola (grbova amblema, zastava) općina i gradova u cijeloj BiH, kao i ustanovljenih krsnih slava i datuma od značaja za pojedine općine koji ne uvažavaju multietničnost i tradiciju lokalnih zajednica.

„Ako podrška dugih klubova izostane, Klub Bošnjaka će samostalno ići s ovom inicijativom“, naglasio je.

Ramić je još ocijenio i da jučerašnja zajednička izjava predstavnika RS-a povodom odluka visokog predstavnika u BiH ne uvažava postojanje drugih naroda u RS-a već samo Srba.

On je mišljenja i da OHR nema adekvatan odgovor na sistemsko urušavanje inistucija BiH.