BiH
0

Klub Bošnjaka sutra odlučuje o izboru Vlade i budžetu RS-a

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske trebao bi sutra ili najkasnije 5. januara da donese odluku da li u usvojenom budžetu i Ekonomskoj politici RS-a, kao i prilikom izbora nove Vlade RS-a, ima povrede vitalnog nacionalnog interesa tog naroda.

Na sjednici prošle sedmice taj klub nije odlučivao o mogućem vetu na usvojene zakone i izbor entitetske vlade, zbog čega je ona, iako je izabrana na sjednici 29. decembra, još uvijek u tehničkom mandatu.

Predstavnici Kluba Bošnjaka istakli su i da je u pripremi zahtjev Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti procedure konstituiranja Vijeća naroda.

Predsjednik Bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović ponovio je stav da Vijeće naroda RS-a nije konstituirano na Pravilnikom predviđen način te da nije ispoštovana odluka o zastupljenosti konstitutivnih naroda.

On je precizirao da će delegacija Kluba Bošnjaka zbog toga obaviti razgovore i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, posebno ukazujući da trenutno nijednu od šest funkcija na koja se vrše imenovanja ne zauzimaju Bošnjaci, iako je po Ustavu predviđeno da se ravnopravno dijele između konstitutivnih naroda.

Treba podsjetiti da je 27. decembra, bez prisustva bošnjačkih delegata, održana sjednica Vijeća naroda, koje je po tvrdnji njenog tada izabranog predsjedavajućeg Momira Marića konstituirano.

Istovremeno, iako bez prisustva bošnjačkih delegata, većinom glasova donesena je i odluka po kojoj šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović može “konzumirati i funkciju potpredsjedavajućeg Vijeća”, što je on odbio, ističući da u Poslovniku Vijeća ne postoji v.d. potpredsjedavajućeg.

“Desilo se grubo kršenje Poslovnika o radu Vijeća naroda”, naglasio je Hadžiomerović.