RS
0

Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o referendumu

FENA
Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka (Foto: SRNA)
Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka (Foto: SRNA)
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa tog naroda na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u.

Predsjednik bošnjačkog kluba Edin Ramić iznio je više primjedbi, odnosno amandmana, na taj zakon nedavno usvojen u Narodnoj skupštini RS-a.

"Neophodno je precizirati koja pitanja mogu biti referendumska u skladu s nadležnostima RS-a, ustavima entiteta i BiH, kao i koja pitanja ne mogu biti tretirana Zakonom o referendumu, a tiču se teritorijalnog integriteta, suvereniteta i sigurnosti BiH“, pojasnio je Ramić u izjavi novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Također, smatraju i da Zakonom treba precizirati da inicijatori za sazivanje referenduma mogu biti predsjednik i Vlada RS-a, ali moraju imati saglasnost potpredsjednika, s obzirom na to da su u tim oblastima vlasti zastupljeni i predstavnici konstitutivnih naroda.

U organima za provođenje referenduma, smatra Klub Bošnjaka, mora biti ispoštovana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda, a ne da samo u Zakonu stoji da će se o tome "voditi računa".

Klub Bošnjaka traži i da se u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u precizira da građani s biračkim pravom, bez obzira na to gdje imaju mjesto stanovanja, imaju pravo izlaska na referendum i definirati mogućnosti i način glasanja dijaspore i glasanja u odsustvu.

Nakon što je pokrenuta odluka o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u o tome će se izjasniti Vijeće naroda RS-a.

Ukoliko ne bude postignut dogovor tim pitanjem bavit će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Ako ni tu ne bude bilo moguće usaglasiti stavove o amandmanima Kluba Bošnjaka ili nekog drugog, konačnu odluku o Zakonu donijet će Ustavni sud RS-a.

Ramić kaže da od aktuelne vlasti i poslovnika zavisi koliko će trajati sva ta procedura, ali je mišljenja da bi se trebalo ostaviti vremena da bi se razmotrili amandmani i pokušalo doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve u RS-u.