BiH
0

Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o državnoj imovini u RS-u

FENA
Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka (Foto: SRNA)
Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka (Foto: SRNA)
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, a kojim je definirano da se ta imovina uknjiži na RS.

Predsjednik bošnjačkog kluba Edin Ramić izjavio je da taj zakon nema ustavni osnov za donošenje na entitetskom nivou.

"Smatramo da ustavnost takvog zakona mora biti osporena na entitetskom ili državnom sudu jer šteti interesima svih Bosanaca i Hercegovaca. Klub Bošnjaka se odlučio na pokretanje zaštite nacionalnog interesa na ovaj zakon pred Ustavnim sudom RS-a, iako s ovakvim odnosom tog suda prema institutu zaštite nacionalnog interesa, s Poslovnikom koji po našem mišljenju nije ustavan, ne očekujemo pozitivan ishod", pojasnio je Ramić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

S tim u vezi će tražiti da se ovlašteni predlagači s državnog nivoa, a neki su to već i najavili, kao što je Sulejman Tihić, pridruže Klubu Bošnjaka u zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovog zakona, ukoliko on ugleda svjetlo dana na entitetskom nivou.

Podsjećanja radi, Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja usvojen je 14. septembra u Narodnoj skupštini RS-a i pored protivljenja bošnjačkih poslanika i upozorenja OHR-a da nije dobro da RS donosi unilateralno rješenje o pitanju državne imovine.