BiH
42

Klub Bošnjaka stavio veto na Zakon o Danu RS-u

FENA
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv)
Mujo Hadžiomerović (Foto: Arhiv)
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) stavio je danas veto na Zakon o Danu RS-a.

Šef kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je za Fenu da su pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer za Bošnjake 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Podsjetio je da RS ni nakon godinu dana nije ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti Zakona o praznicima RS-a, koja se i odnosila na 9.januar kao Dan RS-a.

"Ovaj novi ponuđeni zakon je neprihvatljiv za Bošnjake", dodao je Hadžiomerović ističući da se zakonom ne poštuje volja jednog naroda.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25.oktobra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu RS-a, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Klub Bošnjaka je stavio veto i na taj zaključak.

U prvom članu Zakona o Danu RS-a, koji je predložila Vlada a usvojila Narodna skupština, navodi se da se njime utvrđuje Dan RS-a, određuje nadležni organ koji uređuje način kako građani, entitetski organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, privredna društva, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužno-preduzetničke djelatnosti obilježavaju i praznuju Dan RS-a.

U članu 2. stoji da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.