BiH
0

Klub Bošnjaka stavio veto na zaključke NSRS o tužbi BiH protiv SCG

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) pokrenuo je danas inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine RS-a usvojene 23. marta koji govore o tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, te na usvojenu Deklaraciju i zaključke u vezi sa inicijativom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića u Ustavnom sudu BiH u vezi sa zastavom, grbom i himnom RS-a.

Predsjednik bošnjačkog kluba Ramiz Salkić istaknuo je da Klub Bošnjaka smatra da je tužba legalna i legitimna, te da je podnesena u legalnoj proceduri i kroz legitimne institucije države BiH.

„Usvojenim zaključcima NSRS-a sugeriše se povlačenje tužbe što je za Bošnjake neprihvatljivo i ovim putem izražavamo svoje neslaganje s tim zaključcima“, kazao je Salkić na pres-konferenciji navodeći da je rasprava o tužbi u NSRS-u bila „čista manipulacija i dizanje određenih tenzija, uz predlaganje rješenja koja su pritisak i na Sud“.

Salkić je kazao da je rasprava u Narodnoj skupštini o tužbi bila bespotrebna i beskorisna, jer se radi o pravnom pitanju što potvrđuje i opredjeljenje Međunarodnog suda u Haagu da se dva puta proglašava nadležnim za to pitanje.

Obrazlažući odluku bošnjačkog kluba da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa na skupštinske zaključke u vezi s Tihićevom inicijativom, Salkić je kazao da Klub Bošnjaka u potpunosti podržava tu inicijativu u Ustavnom sudu za izmjenu obilježja RS-a i njihovo usklađivanje s Ustavom i odlukom o konstitutivnosti naroda u BiH.

Podsjetio je i da je ovaj klub prije dvije godine pokrenuo proceduru putem klubova u NSRS-u za izmjene spornih zakona i njihovo usklađivanje s Ustavom što je naišlo na zid šutnje u NSRS-u.

On je kazao da se 31. marta očekuje donošenje konačne odluke Ustavnog suda BiH, a da su pojedinci raspravom u NSRS-u „htjeli u dnevnopolitičke svrhe iskoristiti to pitanje“.

Ponovio je da se Bošnjaci ne saosjećaju sa znamenjem, grbom, himnom RS-a i nikada ih neće prihvatiti jer smatraju da je pod tim obilježjima počinjen genocid u BiH, te da su pod njima Bošnjaci protjerani sa svojih prostora.

Klub Bošnjaka pokrenuo je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci i inicijativu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na zaključak entitetskog parlamenta od 16. marta, a kojim se usvaja Generalni izvještaj o suštinskom završetku primjene imovinskih zakona u RS-u, jer smatra da taj proces nije završen i riječ „suštinski“ ne odražava stanje na terenu kada je u pitanju proces povratka.

Istaknuo je da povratak nije samo povrat imovine na papiru već predstavlja mnogo širi pojam od onoga što se prezentira u spomenutom izvještaju.