RS
0

Klub Bošnjaka stavio veto na tri zakona

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o održavanju premjera i katastra zemljišta te na Zakon o matičnim knjigama u RS-u.

Predsjednik tog kluba Edin Ramić pojasnio je da se u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, kao i u Zakonu o održavanju premjera i katastra zemljišta uvodi na nejasan način pojam korisnik i posjednik zemljišta na način da se svako onaj ko dobije koncesiju dužu od pet godina može upisati kao korisnik odnosno posjednik.

„To po našem mišljenju može na kraju preći i u vlasništvo s obzirom na to da mnogi Bošnjaci trenutno ne koriste svoju imovinu iako su riješeni imovinski odnosi“, rekao je Ramić i ukazao da spomenutu odrednicu treba preciznije definirati.

Kada je u pitanju Zakon o matičnim knjigama, on je ukazao da je neophodno regulirati mogućnost da se stranka izjasni na kojem jeziku želi da se upišu podaci u matičnu knjigu, kao i na kojem jeziku i pismu želi da dobije izvod iz matične knjige.

Ramić nije želio precizirati da li pokretanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa znači i privremeno prekidanje odluke o prestanku rada Kluba Bošnjaka dok se ne riješi pitanje ustavnosti Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a.

Izrazio je očekivanje da će u narednom periodu Ustavni sud BiH riješiti njihov zahtjev za ocjenu ustavnosti Poslovnika.

„Do tada će Klub Bošnjaka svaki akt koji dolazi iz Narodne skupštine RS-a za koji ima osnova sumnje da povređuje pitanje nacionalnog interesa zaustaviti, a sjednice Vijeća naroda RS-a će sačekati dok ne omogućimo situaciju u kojoj ćemo moći voditi procedure na Ustavom i zakonom propisan način“, rekao je Ramić.

Potvrdio je i da do tada Klub Bošnjaka neće učestvovati u sjednicama Vijeća naroda RS-a.

On je dodao da je danas na sjednici Kolegija Vijeća naroda RS-a došlo do približavanja određenih stavova, odnosno da je napravljen pomak u izlasku iz situacije nastale nakon odluke Kluba Bošnjaka da ne razmatra akte koje je usvojila NSRS, dok se ne promijeni Poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a, te da je odlučeno da sjednica Kolegija bude nastavljena 12. oktobra.