Prefiks "bosanski"
0

Klub Bošnjaka RS-a dostavio apelaciju Ustavnom sudu BiH

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a podnio je u ponedjeljak apelaciju Ustavnom sudu BiH vezano za odluku Ustavnog suda RS-a kojom se Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a briše prefiks „bosanski“ iz naziva gradova Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica.

Šef ovog kluba Edin Ramić ističe da se odlukom Ustavnog suda RS-a krše prava zaštićena Ustavom BiH, kao i prava zaštićena u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola.

„Tom odlukom se krše pravo na nediskriminaciju predviđenu Ustavnom BiH jer odluka povrjeđuje pravo i nacionalni interes građana Bošnjaka kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH, koji nastoje da očuvaju tradicionalni historijski naziv općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica“, pojasnio je Ramić šta je to navedeno u apelaciji Ustavnom sudu BiH.

On ističe da na ovaj način Klub Bošnjaka ne svojata pridjev „bosanski", nego, naprotiv, smatra da su svi klubovi u Vijeću naroda RS-a legitimni pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog inetresa na pitanje brisanja prefiksa „bosanski“.

Time što drugi klubovi nisu zatražili zaštitu nacionalnog interesa, kako kaže, to pravo se ne može uskratiti Klubu Bošnjaka, koji smatra povredom interesa bošnjačkog naroda brisanje prefiksa „bosanski“ iz naziva spomenutih gradova.

Ramić podsjeća i da je teritorijalna organizacija izričito definirana kao vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda određenim članovima Ustava RS-a.

Također, istaknute su i činjenice da je u općini Bosanski Brod participiralo 12,35 posto Bošnjaka, a u Bosanskoj Kostajnici bilo ih je 27,67 posto.

„Apelant smatra da takvo oduzimanje odrednica 'bosanski' nema objektivnog i razumnog opravdanja. Pobijana odluka diskriminira Bošnjake po nacionalnoj osnovi ne poštujući njihove slobode na političkom, socijalnom, te kulturnom polju, uključujući i zajedničku historiju i tradiciju zavičajne općine“, prenio je Ramić stav iz apelacije.

On ističe i da Klub Bošnjaka doživljava i smatra da je brisanje prefiksa „bosanski“ iz ove dvije općine, kao i ranije iz općina Bosanska Gradiška, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanski Šamac predstavljaju primjer povrede konstituitivnosti i ravnopravnosti konstitutivnog bošnjačkog naroda, ugrožavanje njegove kulture i tradicije, kao i kulturno-historijskog identiteta zajedničke države BiH.

Ramić navodi da se ovdje postavlja pitanje koji je zapravo cilj predlagača takvih zakonskih normi kojima se brišu odrednice „bosanski“.

„Po nama, jedini smisao i cilj mogao bi biti u tome da se poslije etničkog čišćenja čiste i bosanski nazivi općina i naseljenih mjesta“, rekao je šef Kluba Bošnjaka.

Na kraju je poručio da Ustavni sud RS-a pobijanom odlukom ne može dati podršku takvom neustavnom i nelegitimnom cilju.

Klub Bošnjaka je mišljenja i da je odlukom Ustavnog suda RS-a, kojom je odbijen zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u ovom predmetu, izvršena povreda prava na pravično suđenje zagarantirana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama. Stoga apelant predlaže da Ustavni sud BiH prilikom razmatranja i odlučivanja o ovoj apelaciji izvrši uvid u zapisnik pri glasanju i objektivno utvrdi rezultate glasanja i način odlučivanja u Ustavnom sudu RS-a, čiji poslovnik od radu Klub Bošnjaka smatra neustavnim.

Inače, sastavni dio apelacije su i prijedlozi apelanta, kojim se predlaže da Ustavni sud BiH usvoji apelaciju i ukine pobijanu odluku Ustavnog suda RS-a i sam odluči o meritumu predmeta.

Istovremeno, najavio je Ramić, tražit će se i ocjena ustavnosti Poslovnika o radu Ustvanog Suda RS-a, konkretno njegovog člana 52 stav 2, a istovremeno, imajući u vidu trajanje postupka, Klub Bošnjaka predložio privremenu mjeru suspenzije tog poslovnika.

Također, Klub Bošnjaka je jučer dostavio Ustavnom sudu RS-a zahtjev za ocjenu ustavnosti vezano za objavljivanje akata sa posljednje sjednice Narodne skupštine RS-a, koji su objavljeni u „Službenom glasniku“, bez razmatranja od strane Kluba Bošnjaka.

Ukazali su na situaciju da zakonodavnu vlast u RS-u čini Vijeće naroda i Narodna skupština i da se akti moraju razmatrati na klubovima naroda, a s obzirom na to da to jedan nije učinio postavlja se pitanje da li su oni svojim objavljivanjem neustavni.

Klub Bošnjaka, dodao je, sačekat će odluke Ustavnog suda BiH kada je u pitanju njihov dalji rad, jer, navodi, više ne mogu legitimirati odluke Ustavnog suda RS-a na bazi neustavnog Poslovnika.

Neće se izjašnjavati o aktima koji dolaze iz Skupštine, dok će druge aktivnosti Kluba Bošnjaka teći normalno.