BiH
16

Klub Bošnjaka pokreće vitalni nacionalni interes na Zakon o MUP-u RS, Dodik uzeo previše ovlasti

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Klub Bošnjaka donio je odluku da pokrene vitalni nacionalni interes na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, kazao je za Klix.ba šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović.

Hadžiomerović ističe da se norme koje su bile u starom zakonu, a koje se odnose na nacionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, nisu poštovale.

"Godine 2009. u MUP-u RS-a bilo je 6,3 posto Bošnjaka i to se svelo u 2015. godini na 5,5 posto i to sa daljom tendencijom opadanja procenta. Mi tražimo zakonsku normu koja će osigurati proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u MUP-u RS i to je njihov problem", rekao je Hadžiomerović.

On dodaje da se Bošnjaci prijavljuju kao kadeti, ali da se ne primaju u MUP RS-a.

"Zašto, ne zna se. Obično se kaže da se ne prijavljuju, a to nije istina. Mi ćemo probati amandmanima popraviti ovu formulaciju koju su usvojili zastupnici Narodne skupštine RS-a. Amandmani na polnu i nacionalnu zastupljenost nisu dovoljni. Tražimo veću garanciju i precizniju odredbu koja će osigurati da zaista Bošnjaka bude više, a ne ovako kako se dešava trenutno", kazao je Hadžiomerović.

Hadžiomerović je rekao da je ovim zakonom predsjednik RS-a Milorad Dodik uzeo sebi previše ovlasti.

"Mi ćemo ocjenu ustavnost i zakonitost pokrenuti i na članove kojim su uzete nadležnosti državnog nivoa i gdje se krši Ustav BiH i Ustav RS-a", kazao je Hadžiomerović.

Dodaje da će pred Ustavnim sudom BiH pokušati ovaj zakon staviti van snage na vrijeme jer je očito kako je narušio mnogo zakona koji se odnose na oblasti iz nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, zatim mnoge evropske konvencije, kao i Ustav BiH i Ustav RS-a.

Što se tiče Zakona o radu u RS-u, kazao je da Klub Bošnjaka nije pokrenuo vitalni nacionalni interes na ovaj Zakon.