BiH
0

Klub Bošnjaka: Odluka o referendumu u RS-u potkopava institucije BiH

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Referendum o Sudu i Tužulaštvu BiH, o čijem održavanju je odluku usvojila skupštinska većina u Republici Srpskoj, predstavlja neustavan pokušaj ne da se reformišu, nego da se potkopaju i oslabe institucije Bosne i Hercegovine i time predstavlja direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti zemlje.

Ovo je upozoreno u obrazloženju Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, u zahjevu za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa povodom odluke o referendumu u RS, o kojem će se izjasniti Ustavni sud RS.

Napominju da se Ustavni sud BiH izjasnio o institucijama države, kroz više odluka, te odlučio da su u skladu sa Ustavom BiH.

  • Referendum će ozbiljno našteti putu pristupanja BiH Evropskoj uniji, time što bi doveo u sumnju sposobnost BiH da usvoji obavezujuće pravne sporazume koji bi se poštovali u cijeloj zemlji.

Referendumom, bez istinske legalne vrijednosti, o nečemu što dovodi u pitanje ustavne principe BiH, bio bi kontraproduktivan za rješavanje hitnih ekonomskih i socijalnih pitanja kao što su otvaranje novih radnih mjesta, rješavanje problema korupcije i značio bi trošenje novca koji bi se mogao iskoristiti za rješavanje tih stvarnih ekonomskih i socijalnih potreba građana Republike Srpske – stoji u obrazloženju Kluba Bošnjaka, u koje je Fena imala uvid.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS pokrenuo je 23.jula postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na cjelokupnu Odluku o raspisivanju republičkog referenduma iz razloga što je neprihvatljivo da entitet RS osporava pravosudne institucije države BiH, formirane u skladu sa Ustavom BiH, a time se dovodi u pitanje konstitutivnost naroda, a i ukupan položaj bošnjačkog naroda u RS.

Ukazuju da Zakon propisuje da se republičkim referendumom odlučuje o pitanjima iz domena nadležnosti Narodne skupštine RS, a ne o pitanjima koja su u nadležnosti BiH.

  • Sam zakon definira prvenstveno tehničke aspekte, npr. glasački postupak, način pozivanja na referendum (odluku o raspisivanju republičkog referenduma Narodna skupština RS donosi većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika). Zakon propisuje da referendum nije obavezujući oblik odlučivanja o nekim pitanjima („može se raspisati...“). Referendum je definiran kao konsultativni, odluka građana na referendumu nije obavezujuća, već Narodna skupština može da donese odluku nakon iskazanog mišljenja građana – naglašavaju bošnjački delegati u obrazloženju ušućenom Ustavnom sudu RS.

Ne postoji ustavna obaveza Narodne skupštine, ističu, da prihvati odluku koju su građani donijeli na referendumu, koji se, prema ustavnom i zakonskom okviru, tretira kao oblik pribavljanja mišljenja.

Ako bi, hipotetički, došlo do ukidanja Suda i Tužilaštva BiH to bi značilo i ukidanje niz drugih veoma bitnih agencija naslonjenih na njih.

To su: SIPA; Državna granična služba, OSA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Služba za poslove za strance, jer sve one gube smisao ukidanjem Suda i Tužilaštva BiH.

Deplasirano bi bilo i postojanje Ministarstva bezbjednosti BiH, te Uprave za indirektno oporezivanje, RAK-a i ostalih BiH institucija.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS stoga smatra da treba prevazilaziti razloge problema u BiH/RS, jer rezultat referenduma ne može proizvoditi nikakva pravna dejstva, niti promijeniti bilo šta u sadašnjem ustrojstvu Suda i Tužilaštva BiH.

Ne treba zaboraviti, naglašavaju, da je EU ponudila BiH strukturalni dijalog za pravosuđe koji djeluje, a za koji su se i entitetske vlasti RS pozitivno izjasnile, pa ako RS ima neki problem onda to treba da se preko tog dijaloga rješava a ne referendumom.

Referendumsko pitanje glasi: „Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavanika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute Zakone o sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji Republike Srpske?

Prevedeno to znači: Podržavate li Dejtonski mirovni sporazum, jer je visoki predstavnik njegov „sastavni dio“.

-Dovoditi u pitanje, putem izjašnjavanja građana, sve zakone koje je donio visoki predstavnik a posebno Zakona o sudu i tužilaštvu BiH, koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH znači antidejtonsko i neustavno djelovati, a što je u koliziji Aneksu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma i protivno ustavnom poretku Bosne i Hercegovine.

Naglašavamo da je besmisleno problematizirati odluke visokog predtavnika kada njegov ured već godinama ne „nameće“ nikakve zakone. A zakoni koje bi vlasti RS da preispituje, izglasani su u Parlamentu Bosne i Hercegovine i glasovima poslanika iz RS – navodi Klub Bošnjaka.

Nadalje, dok se entitetske vlasti sa višegodišnjim zakašnjenjem žale na „prenos nadležnosti“ sa entiteta na državu, entitetske vlasti ne vide ni najmanji problem što izglasavanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH uzurpiraju nadležnost države.

Zbog svega gore navedenog Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da Odluka o raspisivanju republičkog referenduma ne samo da krši vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, već je i neustavna i u skladu s tim se treba staviti van snage.