Igor Radojičić
0

"Klub Bošnjaka nema mogućnost da bude u štrajku"

SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nema ni prema ustavu niti poslovniku mogućnost da je u štrajku.

"Svjedoci smo višemjesečnog neustavnog i vanposlovničkog djelovanja Kluba Bošnjaka, nažalost i predsjedavajućeg Vijeća naroda koji odbija da radi svoj posao, a prima platu predsjedavjućeg Vijeća naroda koja je jedna od najviših u RS“, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je rekao da su juče iskorištene potpuno poslovničke mogućnosti koje predviđaju da potpredsjedavajući Vijeća naroda, nakon određene prethodne procedure, može sazvati sjednicu Vijeća i da je juče održana potpuno legalna sjednica Vijeća naroda.

"S obzirom na to da se jedan klub, koji je i pokretač zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nije odazavo na sjednicu, koliko mi je poznato, juče je na sjednici Vijeća naroda konstatovano da je na četiri akta ostao veto i ti akti su upućeni na Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS“, rekao je Radojičić.

On je naglasio da predsjedavajuići Vijeća naroda Dževad Osmančević ima obavezu da u roku od sedam dana sazove Zajedničku komisiju.

"Ako odbije da izvrši svoju obavezu, onda to mora biti predmet neke dalje analize njegove odgovornosti jer je riječ i o njegovom i o pokušaju njegovog kluba da blokira ustavni sistem u RS“, kazao je Radojičić i dodao da postoje jasne procedure i rokovi i kako ko mora da se ponaša.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS Momir Malić rekao je juče da je jučeranjom sjednicom, kojoj nisu prisustvovali delegati iz reda bošnjačkog naroda, nakon četiri mjeseca deblokiran rad Vijeća.

Četiri dokuemnta na koje je Klub Bošnjaka i pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa - Strategija razvoja lokalne samouprave u RS od 2009. do 20015. godine, Zakon o dopunama zakona o premjeru i katastru nepokretnosti, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o premjeru i katastru zemljišta i Zakon o matičnim knjigama - biće upućeni na usaglašavanje zajedničkoj Komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS od jula odbija da učestvuje u radu Vijeća, dok se o njihovoj apelaciji za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS ne izjasni Ustavni sud BiH.

Ustavni sud BiH odbio je 21. novembra kao neosnovan zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za donošenje privremene mjere kojom bi ovaj sud obustavio primjenu člana 52. stav 2. Poslovnika Ustavnog suda RS "do konačne odluke o ustavnosti tog akta“, a rasprava će biti nastavljena 29. i 30. januara 2010. godine.

Klub Bošnjaka nezadovoljan je odlukom Ustavnog suda RS od 8. jula ove godine kojom je utvrđeno da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS kojim je iz naziva opština Kostajnica i Brod izbrisan pridjev "bosanski“.