BiH
2

Klokani, alpake, guanaco i patagonski zečevi novi stanovnici Pionirske doline

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Ženka valabi klokana u Pionirskoj dolini (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Pionirskoj dolini u Sarajevu danas je svečano obilježen dolazak 13 novih životinja, odnosno četiri nove životinjske vrste, u ovaj jedini zoološki vrt u našoj zemlji.

Ovim je okončan projekt u okviru kojeg su kompanije Revelique Cosmetics i CM/Ovnak iz Viteza finansijski omogućile da valabi klokani ponovo budu stanovnici zoološkog vrta u Pionirskoj dolini.

Poznato je da su u prošlogodišnjem napadu pasa lutalica stradala četiri klokana u Pionirskoj, tako da je danas jedini preživjeli mužjak dobio novo društvo, i to dvije ženke donirane iz zoološkog vrta u Ljubljani.

Osim dvije ženke valabi klokana, u Pionirsku su stigle četiri alpake i guanaco, koji su dalji rođaci kamila i pripadaju porodici kameloida, te šest mara, odnosno patagonskih zečeva. Druženju i svečanosti u Pionirskoj prisustvovali su, između ostalih, ambasador Austrije i predstavnici Ambasade Slovenije u našoj zemlji, predstavnici zoološkog vrta iz Zagreba, Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, EUFOR-a te brojni drugi gosti.

Vrpcu su presjekli ministar prostornog uređenja KS Zlatko Petrović te predstavnice kompanija Revelique Cosmetics i CM/Ovnak.

Ministar Petrović je zahvalio donatorima, uz poziv i drugim firmama da pomognu obogaćivanje sadržaja Pionirske doline, koja je respektabilna zelena oaza u centru Sarajeva te odlično mjesto za zabavu djece. Upravnik ovog zabavno-rekreativnog centra Esad Tajić donatorima i prijateljima zoološkog vrta uručio je zahvalnice za doprinos razvoju Pionirske doline te obećao da će njena ponuda ubuduće biti još bogatija.