BiH
3

Kljujić: Pelivan je bio veliki čovjek

NAP
Stjepan Kljujić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stjepan Kljujić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Smrt prvog premijera nezavisne države Bosne i Hercegovine Jure Pelivana, koji je preminuo u petak u Splitu, u 85. godini, rastužila je mnoge, među njima i njegovog savremenika Stjepana Kljujića.

"Veoma mi je žao što je preminuo, bez obzira na njegove godine. Bio je veliki gospodin i građanin i veoma značajna ličnost u onoj fazi konstituisanja Bosne i Hercegovine i u borbi protiv agresora", kaže Kljujić.

On ističe kako je Sarajevo bilo prilično nekorektno prema Pelivanu te da je mogao učiniti još mnogo toga za ovu državu.

"Nažalost, eliminisan je iako je bio veliki kapacitet. Bio je bankar i evropejac, kao takav trebao je da odigra veliku ulogu", dodao je Kljujić.

Poslije mandata predsjednika Vlade BiH, Jure Pelivan je od 1997. do 2005. bio član Borda Centralne banke BiH. Na toj poziciji je bio aktivno angažiran na uvođenju Konvertibilne marke, vezane u početku za DM, a od 1. 1. 2002 za euro.Za sada nema zvaničnih informacija da li će biti održana komemoracija u BiH.

U Vladi FBiH o tome ne znaju ništa, baš kao i u službi za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH koje nas je uputilo na Službu za informiranje Vijeća ministara, ali za sada niko nema informacije o tome.