BiH
12

Kljuić: Prvi svjetski rat je BiH donio štetu od koje se mi do danas ne možemo oporaviti

FENA
Stjepan Kljuić
Stjepan Kljuić
S Austrijom dobili smo građansku klasu, dobili smo popis stanovništva, katastar, društveno uređenje, a s dolaskom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) zakucala je velikosrpska hegemonija koja je okončana 1992. godine, kazao je vijećnik Gradskog vijeća Grada Sarajeva Stjepan Kljuić govoreći o stogodišnjici Prvog svjetskog rata.

Mišljenja je da je Gavrilo Princip bio patriot „a pošto je bio eksponent velikosrpske ideje on je samo tražio da se jedna okupacija zamijeni drugom. Nažalost, pri toj promjeni Bosna i Hercegovina je jako mnogo izgubila“.

"Sam čin je teroristički, jer je ubio ne samo prijestolonasljednika nego je ubio trudnu ženu. U to doba u političkom životu Evrope, politički atentati su bili u modi i iz toga mi ne možemo izvući nikakav zaključak. Prvog svjetskog rata bi bilo i bez atentata u Sarajevu, međutim, nažalost iz svih tih procesa koji su uslijedili Bosna i Hercegovina je jako mnogo izgubila u tih 100 godina", rekao je Kljuić.

Naglašava da se i danas osjećaju posljedice zato što smo razjedinjeni, što nemamo uređenje društveno, što nemamo ustav jedne normalne zemlje, i što je najgore, što su ljudi potišteni, izgubljen je smisao za egzistenciju, nema posla, devalvirano je obrazovanje, javno ponašanje, nazadovala je i kultura.

"Nažalost, Prvi svjetski rat je Bosni i Hercegovini donio štetu od koje se mi do danas ne možemo oporaviti", zaključio je vijećnik Gradskog vijeća Grada Sarajeva Stjepan Kljuić.