BiH
0

Kljuić, Komšić i Lazović o oslobađajućoj presudi Ejupu Ganiću

FENA
Ejup Ganić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ejup Ganić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Bivši članovi Predsjedništva BiH a danas kandidati Socijaldemokratske unije BiH za predstojeće opće izbore Stjepan Kljuić, Ivo Komšić i Miro Lazović ocijenili su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da odluka londonskog suda o odbijanju zahtjeva Srbije za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine znači dodatno učvršćivanje istine i pravde, posebno o početku agresije.

Kljuić, koji se zajedno s Ganićem nalazi na listi 19 osoba koje srbijansko tužilaštvo tereti za navodne zločine u Dobrovoljačkoj, kazao je da će brzo proći euforija zbog Ganićevog oslobađanja, ali je za državu bitno da nastavi s potezima koji će potpuno politički raskrinkati Srbiju.

On je upozorio da sud u Londonu nije ulazio u meritum stvari, te da se mora zaustaviti ofanziva protiv države BiH koja se manifestira svaki dan.

Za ljude s liste Ganićeva pobjeda nije dovoljna, jer su ostala još dva procesa za slučaj Dobrovoljačke, onaj u Sarajevu, za koji Kljuić kaže da je usporen, te u Beogradu, koji ne odustaje od svoje tužbe, tako da su potjernice za ovim ljudima još uvijek aktivne.

Kljuić smatra da bi država trebalo da započne aktivnosti na dezavuiranju potjernica u sjedištu Interpola u Lionu i počne ozbiljne razgovore s Beogradom na osnovu dokumenata koje imamo.

U predizborno vrijeme mnogi ne žele da se bave ovim problemom, te SDUBiH poručuje da podršku treba dati onima koji su se znali boriti za BiH, kazao je Kljuić, koji se nalazi na kandidatskoj listi SDU-a BiH za Kanton Sarajevo.

Za Ivu Komšića, kandidata SDU-a BiH za Parlamentarnu skupštinu BiH, cijeli ovaj slučaj bio je pokušaj relativiziranja odgovornosti za agresiju na BiH, a ovakvim procesima se pokušava izjednačiti krivica.

Po njegovim riječima sreća je da je britanski sud pravilno procijenio namjeru Srbije.

Ova presuda, smatra Komšić, ujedno je i poruka Srbiji, koja se uklopila s porukom Međunarodnog suda pravde o Kosovu, da je potrebno stvoriti novu klimu u regionu, a da se na ratu i njegovim posljedicama ne može voditi politika.

Nosilac liste SDU-a BiH za Federalni parlament Miro Lazović ocijenio je presudu izuzetno važnom za BiH, ali i odnose u regionu.

Odbijanjem Ganićevog izručenja Srbiji stavljena je tačka na pokušaje falsificiranja historije iz Srbije te potvrđena odluka Haškog tribunala za ratne zločine da u Dobrovoljačkoj nije bilo zločina, naveo je on.

Lazović kaže da je simptomatično da su reakcije iz Republike Srpske bile žešće nego one iz Srbije, a teze da je sud bio pristrasan i da je omalovažavao Srbe ne stoje, već je ovakvom odlukom sud ustvari drugorazrednim ocijenio višegodišnje iluzije Beograda.