"Postepeni zaborav genocida"
12

Kljuić: Koalicija u Srebrenici potvrđuje stvaranje novih prepreke za povratak Bošnjaka

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Najnovija odluka SDP-a i SBB-a da naprave koaliciju u Srebrenici sa SNSD-om i SDS-om, čime bi se praktično anulirala pobjeda nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, potvrđuje da se stvaraju nove prepreke, ne samo za povratak Bošnjaka u Srebrenicu, nego i za postepeni zaborav genocida i stradanja Bošnjaka u toj općini, rekao je član Predsjedništva SDUBiH Stjepan Kljuić, saopćeno je iz te stranke.

Ovaj gest, po njegovim riječima, potvrđuje izdajničko ponašanje rukovodstva SDP-a i pristajanja na ucjene Milorada Dodika samo da bi lider SDP-a ostao na nekoj državnoj funkciji.

"Međutim, neshvatljivo je da nema reagiranja javnosti, akademskih, građanskih, vjerskih i političkih krugova na sve one poteze Zlatka Lagumdžije, s kojim izdaje državu Bosnu i Hercegovinu, ali i mnoge glasače koji su na proteklim izborima, 2010. godine, dali glas za njegovu stranku", navodi Kljuić u saopćenju za javnost.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, po njegovim riječima, jeste da nema nikakvog otpora takvoj izdajničkoj politici i da je ona postala svakodnevna, kao neka potpuna normalnost.

"Takvim sporazumom se negira većinska glasačka volja stanovnika Srebrenice i nepoštuje pravedna borba majki Srebrenice za istinu i pravdu. Spomenik u Potočarima upozorava i opominje da se žrtve date za slobodu i nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine ne smiju ponižavati nikakvim političkim sporazumima", naveo je Kljuić.