SDA
0

Ključni uslov za povlačenje OHR-a je ustavna reforma

FENA
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj 9. redovnoj sjednici održanoj u Brčkom prihvatio je Deklaraciju o potpunom provođenju Dejtonskog sporazuma, koju je predložio predsjednik Stranke Sulejman Tihić.

Zbog drastičnog pogoršanja političke situacije, a naročito u provođenju Dejtonskog sporazuma, Glavni odbor SDA traži od međunarodne zajednice odlučnije djelovanje na polju reformi u BiH, jer neodlučnost ohrabruje antibosanske snage. Pet proklamovanih uslova Vijeća za implementaciju mira za povlačenje OHR-a iz BiH nisu dovoljni. Ključni uslov koji se mora uobziriti je ustavna reforma koja će zemlji omogućiti funkcioniranje bez OHR-a, saopćeno je nakon sjednice.

Glavni odbor SDA je usvojio i stavove po aktuelnim pitanjima, prije sevga državne imovine i popisa stanovništva, pravnog statusa Distrikta Brčko, provođenju seta zakona iz oblasti javnog RTV servisa.

Državnu imovinu čini imovina koja je predmet sukcesije SFRJ, imovina ondašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i imovina Republike Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je pravni sljednik Republike Bosne i Hercegovine, a Republika BiH je pravni sljednik SR BiH (SFRJ). Entiteti su nastali 1994. i 1995. godine, zato sva ova imovina treba da bude upisana kao državna imovina. U skladu sa zakonima, država će dio vlasništva ili prava na korištenje prenijeti na entitete, kantone ili općine, stav je Glavnog odbora SDA.

Glavni odbor je naglasio da SDA podržava popis stanovništva sa svim relevantnim ekonomsko-socijalnim pokazateljima i bez izjašnjavanja o etničkoj, vjerskoj i jezičkoj odrednici bh. građana "jer smatramo da one nisu relevantne i neophodne u ovom trenutku". Ako bi se u ovakvoj situaciji i radio popis prema ovim odrednicama, ti podaci bili bi nepotpuni i netačni, a time nemjerodavni.

Stanovništvo Bosne i Hercegovine je još uvijek u pokretu kako unutar, tako i izvan zemlje. Pored toga, znatan broj bh. građana živi u jednom, a ima dokumente CIPS u drugom entitetu zbog ostvarivanja prava na zdravstveno, socijalno i penziono osiguranje, neusklađenih nastavno-obrazovnih programa itd. Dakle, takav popis bi samo proizveo dodatne političke posljedice, naglašava se.

"Ukoliko vlasti RS odluče da ovakav popis (iz)vrše na teritoriju samo toga bh. entiteta, mi ćemo pozvati Bošnjake i ostale da ga bojkotiraju, tako da bi to bilo popisivanje samo Srba u jednom dijelu Bosne i Hercegovine". Osim što bi ovakav popis bio nepotpun i irelevantan, također bi bio antiustavan, zaključak je GO SDA.

Pitanje pravnog statusa Brčko Distrikta treba riješiti dopunom Ustava Bosne i Hercegovine i određenim zakonima. Postojeća odluka arbitra nije dovoljna za puno inkorporiranje Brčko Distrikta u ustavno-pravni sistem Bosne i Hercegovine, mišljenje je Glavnog odbora Stranke.

SDA insistira na potpunom provođenju seta zakona iz oblasti javnog RTV servisa. "Protiv smo uvođenja nacionalnih kanala i insistiramo da postojeći emiteri rade i funkcioniraju kao servis građana - profesionalno i oslobođeno političkog i svakog drugog uticaja", mišljenje je i zaključak Glavnog odbora SDA.

"Zahtijevamo da RTRS bude u funkciji svih građana, a ne samo jednoga naroda i jedne politički stranke", kaže se u saopćenju

Glavni odbor Stranke demokratske akcije najoštrije je osudio nelegalnu smjenu generalnog direktora BHRT-a.