"Nezavisan" izvještaj ICG-a
0

Ključa bosanski lonac, zemlja je u velikoj krizi

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina se nalazi u najgoroj krizi od završetka rata 1995. godine. Državne institucije su na udaru sa svih strana, nasilje vjerovatno ne prijeti, ali nije isključeno da do toga može doći ukoliko se ovakva situacija u BiH nastavi, navodi se u izvještaju Međunarodne krizne grupe (ICG).

ICG je na svojim stranicama u petak objavio sveobuhvatni izvještaj u kojem su analizirana sva događanja u BiH od oktobarskih izbora do danas.

U izvještaju se navodi da državna vlast nije uspostavljena ni sedam mjeseci nakon izbora i postoji malo nade da će do konstituisanja vlasti uskoro doći. Vlast u Federaciji BiH je formirana nelegalno i ne priznaju je dvije najveće hrvatske stranke, HDZ BiH i HDZ 1990.

Kriza u BiH

U Republici Srpskoj donesena je odluka o referendumu na kojem bi se građani RS-a trebali izjasniti "da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH".

Ukoliko se desi da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poništi referendum i uvede sankcije protiv političara koji se zalažu za referendum, izabrani i imenovani funkcioneri iz RS-a će napustiti zajedničke organe, institucije i agencije BiH.

U izvještaju se navodi da ako se kriza u BiH nastavi može se desiti da bošnjačka strana kontroliše državu čije su institucije napustili Srbi i Hrvati.

EU izgubila kredibilitet

Spominje se i odluka Valentina Inzka od 27. marta kojom je suspendovana odluka CIK-a o poništavanju formiranja federalne vlade, te se implicira da je referendum zapravo izazvan tom odlukom. Navedeno je i to da bi poništavanjem referenduma došlo do produbljavanja krize, a nametanje sankcija bi samo referendumsku kampanju učinilo još više destabilizujućom.

Kompromis je neophodan, za krizu su odgovorne sve tri strane. Međunarodna zajednica se ne bi trebala previše uplitati u lokalnu politiku i smanjiti svoje ovlasti, ali i dalje ostati garant stabilnosti. Tada treba početi stvarati kontekst za obnovu Daytonskog sporazuma i postizanje članstva u EU.

U izvještaju ICG-a spominje se i to da je EU tokom posljednjih devet mjeseci izgubila na kredibilitetu zbog svoje nesposobnosti da ojača delegacije u BiH i imenuje evropskog predstavnika u BiH.

Gotovo sve međunarodne institucije u BiH su izgubile autoritet, a za mnoge od njih, među kojima je i OHR, se tvrdi da favorizuju jednu stranu ili jednu stranku, navedeno je u izvještaju.

MZ treba izbjegavati brzoplete odluke

Na kraju izvještaja se navodi da je situacija u BiH duboko zabrinjavajuća, ali da bi međunarodna zajednica trebala izbjegavati brzoplete odluke koje bi mogle dovesti samo do produbljavanja krize.

Jučer je pismo predsjednice Međunarodne krizne grupe Louise Arbour upućeno predstavnicima EU. Ona je u pismu izrazila zabrinutost zbog stanja u BiH, te iznijela nekoliko tačaka iz izvještaja.

"Pismo kao da je pisano u Banjoj Luci"

Na svom blogu izvještaj i pismo je prokomentarisao Daniel Serwer, analitičar Američkog instituta za mir.

On je istakao da pismo sadrži brojne netačnosti i da je vrlo lako moglo biti pisano i u Banjoj Luci i da takav izvještaj samo nanosi štetu BiH. Odbacio je tvrdnju da je vlast u FBiH formirana nelegalno i napomenuo da takvi navodi nemaju pravni osnov jer je za kompletnu međunarodnu zajednicu Vlada FBiH legitimna.

Naveo je se ni u jednom izvještaju ICG-a u posljednje dvije godine ne spominje Milorad Dodik i njegovi pokušaji opstruiranja državnih institucija.