Božo Ljubić
0

"Ključ za formiranje vlasti je većina u domovima naroda"

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić smatra da ključ za formiranje vlasti na federalnom i na nivou BiH treba da bude većina u nacionalnim klubovima u domovima naroda.

Istakavši da je za ovaj prijedlog juče dobio jednoglasnu podršku Predsjedništva stranke, Ljubić je pojasnio da stranke, koalicije ili blokovi koji ostvare većinu u nacionalnim klubovima u domovima naroda treba da budu faktori koji će odlučujuće uticati na formiranje izvršne vlasti.

"Ne treba posebno objašnjavati zbog čega je to važno, jer smo svi svjesni činjenice da svaki zakon i svaka reforma moraju proći oba Doma naroda. Ako taj zakon ne bi imao većinu, susreli bi se s blokadama, a to nije ničiji cilj, jer nam treba funkcionalna vlast", rekao je Ljubić nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990.

On je osudio najave konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH bez završenih izbora u svim kantonima.

"Posebno osuđujemo pritiske koji idu preko medija prema Centralnoj izbornoj komisiji i OHR-u da se iznude nezakonita i neustavna rješenja, koja bi značila kršenje Ustava i zakona i duha BiH", rekao je predsjednik HDZ-a 1990.

On je podsjetio da dosadašnji razgovori o formiranju vlasti nisu urodili plodom i dodao da u tom smislu najveća odgovornost leži na onim politikama koje su pokušale formirati vlast na nivou FBiH i BiH ignorišući izbornu volju hrvatskog naroda.

"Smatramo da vlast u BiH na tom nivou treba biti ukupni kapacitet sposoban donijeti ustavnu reformu, što znači najmanje dvije trećine. Ta vlast mora sadržavati većinski izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda. Takođe, parlamentarne većine trebaju biti maksimalno moguće kompatibilne na relaciji BiH - entiteti, a kada je u pitanju FBiH, i kantoni", istakao je Ljubić. 
Članovi Predsjedništva HDZ-a 1990 potpisali su juče peticiju pod nazivom "Stop majorizaciji Hrvata".