Gutman među laureatima
0

"Ključ Sarajeva" novinaru koji je otkrio koncentracione logore u BiH

Piše: A. Panjeta
Ibrahim Spahić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2010. godinu je direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić, dok su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene i kolektivna i grupna Šestoaprilska nagrada, te priznanja "Počasni građanin" i "Ključ Grada Sarajeva".

"Ključ grada Sarajeva" pripao je američkom novinaru Royu Gutmanu, dobitniku Pulitzerove nagrade za otkriće koncentracionih logora Omarska, Trnopolje i Keraterm, čovjeku zaslužnom što se saznala istina o nekim od najstrašnijih stradanja. Gutman je kazao kako je sretan zbog priznanja, ali je izrazio žaljenje što situacija u BiH još nije sređena i pored evidentnog napretka.

"Čast mi je biti građanin Sarajeva", kazao je Gutman.

Beogradski novinar Petar Luković, jedan od rijetkih glasova iz Srbije protiv režima Slobodana Miloševića, bio je posebno dirnut što je proglašen je počasnim građaninom Sarajeva.

"Nemam puno nagrada, ne vjerujem ni da ću ih još dobijati, ali obećavam da će mi ova uvijek biti najdraža. Mislio sam da ću biti hladan, ali, ovo je ipak Sarajevo!", kazao je Luković nakon čega više nije mogao zadržati suze.

Grupnu Šestoaprilsku nagradu dobili su džudiskinje Larisa Cerić i Arijana Jaha i njihov trener i selektor Branislav Crnogorac, a Kolektivnu JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Počasnim građaninom Sarajeva proglašen je i Francis Bueb, osnivač i direktor Francuskog kulturnog centra "Andre Malraux" u Sarajevu.

Priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva za 2009. pripalo je Massimu Cacciariju, gradonačelniku Venecije, borcu za ljudska prava i podržavaocu Projekta Ars Aevi, te Ercanu Usluu, rukovodiocu Odjela za kulturu Grada Konye, odnedavno Počasni konzul BiH u Konyi, koji je tokom opsade Sarajeva prikupljao pomoć, organizirao brojne humanitarne akcije i omogućio studiranje bh. studenata u Republici Turskoj.

U umjetničkom dijelu programa nastupila je diva sevdalinke Amira Medunjanin uz pratnju gitariste Dine Šukala, dok je glumac Mirsad Tuka čitao stihove Abdulaha Sidrana.