BiH
1.9k

Ključ: Bošnjaci sagradili spomenik komšiji Srbinu koji je poginuo braneći njihovo selo

Anadolija
Foto: AA
Foto: AA
Općina Ključ, zaseok Bešići u mjesnoj zajednici Humići, bilo je danas mjesto tužne svečanosti. Mještani Bošnjaci sagradili su nadgrobni spomenik svom komšiji Srbinu, Branku Samardžiji, koji je poginuo 1993 godine u selu braneći svoje komšije muslimane.

Iako čuvaju sjećanje na svog oca, bili su oduševljeni kada su saznali da i komšije Bošnjaci žele da im ukažu čast, 20 godina nakon rata. Brankova kuća nalazila se par kilometara od sela Bešići, ali je Branko često dolazio u selo kada bi god začuo pucnjavu.

Govorio je da će braniti svoje komšije muslimane dok god je živ, i tako je i bilo, ispričali su mještani Bešića.

Foto: AA
Foto: AA

Općina Ključ je tokom rata bila pod vlašću srpskih snaga. Paravojne formacije su izvršile brojne zločine, naročito u selima na periferiji grada. Bešići su jedno od rijetkih sela gdje se zločin nije desio, a značajna zasluga pripada pokojnom Branku.

Poginuo je pred kućom Atifa Brkića, koji se prisjetio da je tu noć nekoliko pljačkaša stiglo u selo.

"Samo što smo izašli iz kuće iz dna sela su krenuli pljačkaši sa ukradenom stokom. On je krenuo da ih zaustavi pa su pucali i ubili ga na licu mjesta. Svi smo bili potreseni, kad sam išao tražiti pomoć govorio sam da je samo ranjen jer smo bili prestravljeni", ispričao je Atif.

Ali nakon ubistva, nadaleko se pročulo o tome kako je Srbin poginuo braneći komšije muslimane, te iz respekta prema tome šta se desilo niko više nikada nije dirnuo u selo.