BiH
110

Ključ bogatiji za 15 ekootoka za prikupljanje odvojenog ambalažnog otpada

FENA
Kontejneri za selektivno odlaganje ambalažnog otpada i kombi vozilo za prikupljanje otpada uručeni su danas općini Ključ.

Time je napravljena infrastruktura za 15 ekootoka koje će pokrivati 45 kontejnera, koje je osigurala kompanija Ekopak.

Slična aktivnost organizirana je prije dvije godine, kada je u Ključu napravljeno deset ekootoka na kojima je postavljeno 30 kontejnera za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada.

Sada, na 35 ekootoka moći će se odlagati staklena ambalaža, tetrapak, limenke, papir i plastika.

Ugovor o realizaciji današnjih aktivnosti u septembru su potpisali načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, direktorica JKP "Rad" iz Ključa Sanela Draganović i direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Federaciji BiH, za 45 kontejnera osigurao je nešto više od 40.000 KM.

Primopredaji u Općini Ključ prisustvovali su federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić s pomoćnicima, kantonalna ministrica za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Sinha Kurbegović s pomoćnicima, načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, direktorica JKP ''Rad'' iz Ključa Sanela Draganović i direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Ključ je uključen u red općina u kojima Ekopak uspostavlja sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, čime se jača segment zaštite okoliša.

S 15 ekootoka bit će pokriven urbani dio općine Ključ te osnovna i srednja škola.

Po riječima direktorice Ekopaka Amele Hrbat, uloga operatera sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom jeste da u Federaciji BiH uspostavi sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

"S obzirom na to da Ekopak radi po neprofitnom principu, što znači da se dobit koja se ostvari na kraju poslovne godine ne dijeli osnivačima, nego se investira u jačanje komunalne infrastrukture, Ekopak je dosada potpisao ugovore s općinama Bihać, Gračanica, Orašje, Donji Vakuf, Kladanj, Ključ i Olovo", pojašnjava Hrbat, navodeći da je cilj da se uspostavi održivi sistem u svim općinama u Federaciji BiH.

Navela je da se radi o uspostavi sistema koji je u cijelosti usklađen s najboljim evropskim praksama.