Jeziv prizor
0

FOTO+VIDEO / Klizište uništilo groblje u Tuzli, potrebna ekshumacija

Sarajevo-x.com
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
Nevrijeme i obilne padavine koje su protekle sedmice pogodile našu zemlju i regiju pokrenule su mnoga klizišta, a u jednom takvom u tuzlanskom naselju Požarnica uništen je veći dio groblja Carska Bašča.

Portal Tuzlarije.net bilježi da su mnoge grobnice nestale pod nanosima zemlje, a klizište je još uvijek aktivno i stanje se pogoršava.

Zbog haotične situacije u kojoj su neki grobovi zatrpani, a drugi otvoreni, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović pozvao je porodice pokojnika da dođu u Komemorativni centar Tuzla kako bi se sahranjena tijela zaštitila.

Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
"Po našoj procjeni bilo je oko 100 grobnih mjesta. Zadnja sahranjena je Joka Savić, 22. maja, čiju ekshumaciju treba učiniti čim prije jer njen je grob otvoren. Groblje je zauzimalo površinu od oko četiri dunuma, a vise od 3,5 dunuma je gotovo nestalo. Načelnik Imamović je rekao da tražimo novu lokaciju za ekshumiranje posmrtnih ostataka ali prvo moramo čekati da stignu članovi porodica pa ćemo i mi svi, općina, crkva, civilna zaštita i ostali, postupiti prema tome", rekao je za Tuzlarije Milan Topić, protoerej sveštenik tuzlanski i požarnički.
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
Građani za ovo što se desilo krive sječu šume koja je na tom mjestu donedavno postojala.