BiH
30

Klizište u naseljima Borić i Kozlovac: Kuće u opasnosti, mještani odbijaju evakuaciju

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pukotine, odroni zemlje, srušene kuće i zabrinuti građani ukratko opisuju situaciju koju smo zatekli danas na razmeđu tuzlanskih naselja Borić i Kozlovac.

Klizište većih razmjera uništilo je desetak objekata, a još stotinjak objekata nalazi se u velikoj opasnosti. Klizište prijeti da spoji dva brda Borić i Kozlovac.

"Jutros je počela sanacija klizišta u naselju Kozlovac. Prosječen je alternativni put i na tom lokalitetu rade građevinske mašine i veliki broj volontera. Činimo maksimalne napore da zaustavimo dalje pokretanje zemlje“, kaže Emir Hamzić, predsjednik mjesne zajednice Centar, kojoj pripadaju naselja Kozlovac i Borić.

Porodice Džaferbegović, Zelenturović i Mujić već nekoliko dana dežuraju ispred svojih srušenih ili ugroženih objekata. Postavili su šator ispred spomenika u naselju Borić u kojem provode dane i noći.

"Pored osnovnih namirnica nama je potreban, tako da kažem, bolji šator. Ne želimo ići od naših kuća sve dok nam ne kažu kakva im je sudbina“, kaže Eldin Zelenturović.

Građani koji su godinama vrijednim radom stjecali svoju imovinu sa suzama u očima govore kako su za samo nekoliko minuta postali beskućnici u rodnom gradu. Svako od njih ima svoju životnu priču.

Hilmo Mujić kaže kako spava u automobilu, jer mora čuvati i paziti na svoje dvije krave koje mu, kao 75- godišnjaku, znače život.

"Ne znam gdje da idem u ovim godinama. Nadam se da ću ostati svoj na svome“, govori zabrinuti Hilmo Mujić. Upravo zbog brige za svoju imovinu od 120 ugroženih porodica tek njih oko dvadesetak pristalo je na evakuaciju sa svojih imanja.

Mnogi su još u svojim kućama iz kojih osluškuju svaki šum i spremni su, bar tako kažu, kao zapete puške da napuste objekte ukoliko dođe do pokretanja klizišta. Pojedine porodice su pristale da odu u prihvatni centar u Vojnoj bazi Dubrave, ali su se brže bolje vratili u svoje ugrožene kuće jer je, kako su nam rekli, smještaj katastrofalan.

Svima njima nadu od jutros ulijevaju građevinske mašine i volonteri koji su krenuli u opsežnu akciju spašavanja Borića i Kozlovca.