BiH
0

Klizišta i dalje ugrožavaju stambene objekte i puteve, porast vodostaja rijeka

FENA
Kiša i snijeg, koji su u toku noći obilno padali na području općine Čelić, doveli su do porasta nivoa rijeka Šibošnice, Gnjice i Čelićke rijeke.

Još uvijek se nivo vode zadržao u riječnom koritu ali najavljene padavine znatno mogu ugroziti stambene objekte u riječnom pojasu navedenih rijeka, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Snijeg koji je u toku noći padao u visinskim dijelovima općine, posebno u naseljima Sitari, Gornji Humci i Drijenča iziskivali su angažiranje zimske službe za održavanje puteva, odnosno čišćenje od snijega.

Lokalne putne komunikacije su oštećene na velikom broju mjesta što predstavlja problem odvijanja lokalnog saobraćaja. Lokalni putevi najviše oštećenja pretrpjeli su u naseljima Drijenča, Nahvioci, Sitari, Gornji i Donji Humci, Vražići i Čelić.

I dalje je najteža situacija na lokalnom putu Šibošnica-Drijenča-Obodnica-Tuzla koji je na nekoliko mjesta totalno uništen aktiviranjem klizišta te se saobraćaj odvija uz velike poteškoće.

Situacija s klizištima je veoma teška u MZ Čelić, u naselju Mahale i Džihani. Kominikacija regionalnim putem Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla i Čelić-Šibošnica-Humci-Previle-Tuzla i dalje je izuzetno otežana.

Jedinice civilne zaštite prate situaciju na terenu posebno stambenih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini klizišta i erozivnih riječnih korita.

U općini Teočak reaktivirano je staro klizište u Sniježnici koje je ugrozilo jedan pomoćni objekt i lokalni put.

U općini Gradačac prijavljena su tri nova klizišta i to kizišta u Mrđiđama G. i Zelinji D. Klizišta ugrožavaju stambene objekte. Klizište Mionica III, aktivirano je na poljoprivrednom zemljištu.

U općini Kalesija prijavljeno je šest klizišta i to novo klizište u Dubnici, ugrožen je jedan stambeni objekt. Reaktivirano je klizište i Muratovićima, a ugroženo je osam stambenih objekata.

Reaktivirana su klizišta Hidani, Dubnica D., gdje je ugrožen jedan stambeni objek, Babajići, gdje je ugrožen jedan stambeni objekt te Čivića Brdo, gdje su ugrožena dva stambena objekta.

U općini Doboj-Istok, lokalna putna komunikacija ka povratničkom naselju Hodžići u MZ Stanić Rijeka je u dužini od oko 150 metara oštećena djelovanjem klizišta u toj mjeri da je promet gotovo u potpunosti onemogućen.

Pored ove, djelovanjem klizišta i odrona oštećene ili uništene su lokalne putne komunikacije u naseljima Brđani i Frkati kao i više nekategorisanih puteva izvan zona naseljenih mjesta.

Na području Livanjskog kantona svi putni pravci su prohodni. Otežano se saobraća na Kupreškoj visoravni gdje na kolovozu ima leda i mjestimično nanosa snijega, kao i na planinskom prijevoju Mliništa, gdje je zbog leda na kolovozu došlo do proklizavanja jednog kamiona pa se na tom dijelu puta prometuje otežano.

Snabdijevanje vodom i električnom energijom je uredno.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u općini Stolac, nastavljaju se aktivnosti na uklanjanju iščupanih stabala, polomljenog drveća, crijepa, dijelova fasade i čišćenja korita rijeke Bregave.

Vodostaj rijeke Save je u laganom porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 8 sati iznosila je u Bosanskom Brodu 573 cm (pripremno stanje), juče 545 cm, Bosanskom Šamcu 422 cm (pripremno stanje), juče 418 cm te Orašju 672 cm (pripremno stanje), juče 674 cm.

Na podurčju općine Doboj-Istok trenutno je pod vodom oko 20 hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru između rijeke Spreče i magistralnog puta M4.

Vodostaj rijeke Spreče u općini Gračanica, na mjernom mjestu Karanovac, je u porastu. Jutros u 7 sati iznosi 349 cm (visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava 300 cm). U odnosu na mjerenje jučer u 7 sati vodostaj je veći za 30 cm.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 40 hektara poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

U općini Kalesija zbog visokog vodostaja ispod nadvožnjaka putna komunikacija Kalesija-Gojčin je u prekidu. Saobraćaj se odvija alternativnim pravcem preko pružnog prelaza za Prnjavor.