BiH
586

Klix.ba vam želi Bajram šerif mubarek olsun

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Muslimani širom svijeta danas slave jedan od najvećih islamskih blagdana, Kurban-bajram. Vjernici u Bosni i Hercegovini jutros su obavili i bajram-namaz koji je održan u 7:13 sati, a sa centralne svečanosti hutbu je uputio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Kao i prethodnih godina, centralna manifestacija održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu gdje se okupio veliki broj vjernika koji su odlučili među svojim komšijama, rodbinom i prijateljima započeti veliki muslimanski blagdan.

Tradicija bosanskohercegovačkih muslimana nalaže da se Kurban-bajram obilježi prigodnom hranom i kolačima kao što su sarme, čorbe, baklava i kadaif. Također, najmlađi u muslimanskim porodicama na poklon dobijaju novac ili bajramluk.

Centralni dio Kurban-bajrama jeste pridonošenje žrtve ili kurbana Bogu. Meso žrtvovane životinje kasnije se bratski dijeli sa ljudima u potrebi, sa komšijama, porodicom i prijateljima.

Jedan od velikih događaja koji prate ovaj blagdan jeste i hodočašće u Meku poznatije kao Hadž. Ove godine taj značajan stub islama obavilja više od dva miliona muslimana.

Portal Klix.ba svim muslimanima želi lijepe dane Kurban-bajrama, da budu sretni i zdravi te da dane blagdana provedu u krugu porodice i prijatelja. Neka vas ovi radosni dani učine zadovoljnijima i sretnijima, a na svoju okolinu ostavite trag ljubavi, poštovanja i razumijevanja.