BiH
6

Klix.ba u Starkućama i Kolićima: Nove kiše pokreću i nove odrone

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani Kolića i Starkuća sa novim kišama proživljavaju scenario iz mjeseca maja kada je u tom kraju vodena bujica izazvana velikim kišnim padavinama odnijela nekoliko kuća te u potpunosti blokirala putnu komunikaciju. Život mještana Kolića i Starkuća ovisi o vremenu, ukoliko kiša nema, život na ovom području je siguran, ali problem im predstavlja nadolazeća jesen i zima.

Ekipa Klix.ba posjetila je sela Kolići i Starkuća u Nemilskom slivu gdje je razgovarala sa zamjenikom predsjednika Mjesne zajednice "Bistričak" Nedimom Hazićem, koji nam je kazao kako su poplave koje su zadesile ovo područje nanijele toliku štetu da se i danas još uvijek vrši njena procjena.

"Mještani Starkuća još ne žive u svojim kućama jer su ti objekti neuslovni za život, neki su srušeni u potpunosti, dok se neki nalaze u ruševnom stanju. Načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović je kazao kako će do kraja naredne sedmice biti poznat status kuća koje su uslovne za stanovanje ili ne, a samim tim će se napraviti i spisak kome će Općina ukazati pomoć, a i Mjesna zajednica Bistričak će znati kome je potrebno pomoći ubrzanim procesom", kazao je Hazić.

Mještani Starkuća i Kolića još uvijek žive u kolektivnim centrima, ali veliki broj njih se vratio u svoje domove nakon što se uspostavila putna komunikacija i snabdijevanje kućanstava električnom energijom. Međutim, roditelji koji školuju djecu, uskoro bi se trebali odseliti iz svojih domova.

"Mještani su se vratili nakon što je uspostavljena putna komunikacija, ali imamo porodice koji imaju djecu za školovanje i oni su već odselili u Zenicu ili Nemilu. Pustiti dijete 2,5 kilometra da pješači je veoma opasno. Zadnja kiša za samo 20 minuta odronom je blokirala put i nije bilo moguće doći do kuća. U mjesecu maju smo po 12 kilometara i pješačili i vozili se traktorima, jer nije bilo drugog, bližeg puta do magistralnog puta", dodao je Hazić.

U proteklom periodu u posjeti mještanima Kolića i Starkuća je boravio i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Mirko Trifunović, koji je tada mještanima kazao da područna škola neće biti uslovna za djecu jedno vrijeme.

"Ljudi koji imaju djecu ili firme su prisiljeni da žive u Zenici ili u Nemili, a ni područna škola u Kolićima neće biti uslovna za odvijanje nastave jedno vrijeme. Zadnje poplave su došle do temelja škole i roditelji se boje da djecu pošalju u školu. Roditelji su prepušteni sami sebi, da se bore za obrazovanje svoje djece, tako da poduzimaju sve što je potrebno da im pruže odgoj i obrazovanje", izjavio je Hazić.

U narednom periodu sela Starkuće i Koliće posjetit će donatori koji će pregledati najkritičnija mjesta te raditi na sanaciji klizišta i odrona kako u zimskom periodu ne bi bilo blokade puta. Mještani će u narednom periodu saznati status o svojim kućama, pa će biti i poznato gdje će prezimiti te slati svoju djecu u školu, a nadu ulijevaju u što skoriju sanaciju odrona te uspostavljanju sigurne putne komunikacije kao i sanaciju korita potoka Kolići.