BiH
35

Klix.ba u selu Rečica: Kad je brdo krenulo, jako je zagrmjelo, bojimo se...

Piše: A. Džano
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Selo Rečica nedaleko od Olova jedno je od brojnih mjesta u Bosni i Hercegovini gdje su klizišta još uvijek aktivna, iako su prošla dva dana od prestanka obilnih padavina u našoj zemlji. Reporteri portala Klix.ba posjetili su ovo selo.

Mještani opisuju i pokazuju da je na pojedinim dijelovima sela došlo do pomjeranja zemlje, a na drugim se zemlja uzdigla pod nanosima sa padinskih dijelova ovog kraja.

Padavine su prestale prije dva dana ali voda u pojedinim dijelovima i dalje izvire iz zemlje

"Sada nam je bitno da nekako stoku pustimo u pašnjake. U ovom trenutku to ne možemo jer smo odsječeni od pašnjaka. Ta stoka je sve što imamo i od nje živimo“, priča Salem Smajić dok stoji pored svoje kuće i gleda na padinski dio sela koji je doslovno skliznuo u dolinu.

Kaže kako je silina zemlje koja se odranjala u dolinu spustila jednu štalu, u kojoj su, začudo, sve ovce preživjele.

"Kada smo prilazili, nismo znali šta ćemo zateći, ali sve ovce su bile na broju“, kaže Smajić.

Iako je bilo rizično, brojni mještani su danas obilazili svoje kuće. Uplakane žene u nevjerici su gledale na svoje kuće koje su nagete i popucale po zidovima.

"Sve smo čuli, kada je brdo krenulo, jako je zagrmjelo. Svuda su pukotine, na cesti, na kućama“, priča Razija, mještanka Rečice.

Nusret Sirćo je veterinar iz ovog kraja, poznatom po stočarstvu.

"Još uvijek popisujemo stoku u ovom kraju. Potrebno je to da bi smo znali koliko ovaca i krava treba prehraniti, jer svi ovi ljudi žive od toga“, kaže Sirćo.

Mještani u strahu gledaju na cestu koja je popucala i nisu optimistični da će brdo u narednim danima stati sa kretanjem.

"Mnogi su nam pomogli, dolazi su nam stručnjaci iz Sarajeva da procijene hoće li zemlja mirovati. Nisu nam to mogli reći, ali kako najavljuju padavine, mislim da ovdje zemlja neće mirovati. Sumnjam da će ovdje biti kao što je nekada bilo“, kaže Salem Smajić.