BiH
28

Klix.ba svim pravoslavnim vjernicima čestita Vaskrs

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pravoslavni vjernici ove nedjelje slave uskrsnuće Kristovo - Vaskrs, pozdravljajući se tradicionalnim pozdravom "Hristos voskrese, vaistinu voskrese". Redakcija portala Klix.ba svim svojim čitaocima koji obilježavaju ovaj najveći hrišćanski praznik želi da ga provedu u miru, dobrom zdravlјu i raspoloženju, te da radost Vaskrsa podijele sa svim lјudima dobre volјe.

Uskrs ili Vaskrs najveći je kršćanski praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život - uskrsnuće. Po kršćanskom vjerovanju, to se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedjelje poslije Velikog petka. To je pokretni praznik i slavi se poslije židovske Pashe u prvu nedjelju poslije punog mjeseca, koji pada na sam dan proljetne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje. Kod istočnih kršćana, Vaskrs najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 5. maja, a kod zapadnih kršćana uvijek pada između 22. marta i 25. aprila.

Iz teološke perspektive, Vaskrs predstavlja najvažniji kršćanski blagdan, a njime se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Pripreme za Vaskrs se razlikuju od običaja do običaja. Tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, dan pričešća, a nastavljaju se Velikim petkom. Svećenici u pravoslavnim crkvama iznose crvenu plaštanicu i polažu je ispred oltara. Do subote navečer, vjernici su u prilici da plaštanicu cjelivaju (vjerski motivirano ljubljenje). Na Veliki petak se ne služe liturgije, a to je dan strogog posta, tokom kojeg kršćani ne konzumiraju mast bez obzira na porijeklo i svi se poslovi u kućanstvu obustavljaju.