BiH
41

Klix.ba sa ekipom Civilne zaštite: Uništena aviobomba teška pola tone

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Aviobomba teška pola tone koja je pronađena prije šest dana u sarajevskom naselju Boljakov Potok, uništena je u ranim jutarnjim satima na poligonu za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) na lokalitetu Lapov Do, općina Konjic.

Riječ je o bombi iz Drugog svjetskog rata velike razorne moći koja je predstavljala opasnost za cijelo naselje, te avione ili helikoptere koji bi letjeli iznad ovog područja.

Pripreme za detoniranje bombe počelo je jutros u tri sata. U Centru za planiranje operacija Civilne zaštite Federacije BiH se u ranim jutarnjim satima okupio tim od 26 ljudi kojima je vođa ekspedicije i glavni odgovorni za uspješnost akcije Sead Vrana održao kratki brifing, te dao precizne instrukcije i upute.

Timu Civilne zaštite se priključio i tim vatrogasaca i ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, ali i policijske patrole koje su ispratile konvoj do mjesta gdje je bomba nešto kasnije detonirana. Podršku su pružile i policijske stanice tokom cijelog puta, a pripadnici policije iz općine Konjic su održavale sigurnost poligona tokom uništenja.

Svi regionalni i magistralni putevi u pravcu kretanja konvoja sa bombom bili su privremeno blokirani kako ne bi bilo zastajanja. Nakon stizanja na mjesto gdje bomba treba biti detonirana, izvršene su posljednje pripreme.

Bomba je spuštena u okno, a svim prisutnim je naređeno da se povuku na sigurno. Nakon što je obavljeno probijanje košuljice bombe, utvrđeno je da je širi lokalitet bezbjedan. Čekalo se da sva količina eksploziva koja se nalazila u koroziranoj bombi izgori.

"Koristili smo jednu od najsavremenijih metoda. Usmjerenim punjenjem smo razbili košuljicu bombe i spalili eksploziv, tako da je bomba uništena, a da uopće nije eksplodirala. Time je sigurnost bila na najvišem nivou. Bomba je stara 70 godina, a eksploziv kojim je punjenja je bio podložan razlaganju, tako da je trebalo nešto duže vremena da eksploziv izgori, ali uz poštovanje svih sigurnosnih procedura bomba je uništena", rekao je za Klix.ba rukovodilac operacije Sead Vrana.

Ostatak košuljice bombe je sačuvan većim dijelom, i bit će izložen kao eksponat u deminerskom centru Federalne uprave civilne zaštite.