BiH
1.3k

Klix.ba na Crkvičkom brdu: Tuga i sreća na licima spašenih

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Evakuaciju stanovništva sa ugroženih zeničkih područja danas su obavljali helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, EUFOR-a, te helikopteri iz Slovenije. U toku današnjeg dana evakuisano je više stotina mještana iz najugroženijih područja u općini Zenica i mjesnih zajednica Šerići, Smajići, Vukotići, Orahovica, Starina, Bistričak i drugih...

Pomoć pri evakuaciji stanovništva na Crkvičkom brdu u Zenici pružali su službenici Hitne pomoći te 50-tak volontera, uglavnom mladih, koji su više od dvanaest sati iz helikoptera preuzimali evakuirano stanovništvo, te su u helikoptere utovarali hranu i piće i druge potrepštine koje su slane u ugrožena područja.

Evakuirani su prevezeni u Studentski dom u Zenici, te prostorije Bosnia-folka u naselju Papirna, a u toku dana evakuirana je većina ugroženog stanovništva. U mjesnim zajednicama Bistričak i Starina ostalo je po 20-tak stanovnika koji nisu pristali na evakuaciju jer se osjećaju zdravo, te su ostali u svojim mjestima kako bi zaštitili stoku i imanja. Helikopterima su im prevezene potrebne količine hrane i vode, kao i lijekovi u slučaju da im se zdravstveno stanje pogorša.

U toku današnjeg dana dvije ekipe BH Telecoma su helikopterom prebačena na ugrožena područja gdje su popravkom svojih repetitora osposobili telefonsku komunikaciju. Veliku podršku i danas su dali Zeničani koji su iz sata u sat u Crveni križ Općine Zenica, na Mašinski fakultet u Zenici te Islamski pedagoški fakultet u Zenici donosili velike količine hrane, pića, odjeće i medicinske pomoći koja je potrebna za stanovnike koji se još uvijek nalaze na svojim imanjima. Zeničani su stvari koje su donirali danas dostavljali i u sjedišta mjesnih zajednica, a akcija prikupljanja sredstava nastavlja se i sutra.

Helikopteri EUFOR-a danas su bez prestanka uzlijetali i slijetali na Crkvičko brdo, a u operaciji koja je trajala više od 12 sati pauzu su pravili samo prilikom točenja goriva.

Na licima ljudi koji su evakuirani vidjela se i sreća i tuga, a evakuacije se nastavljaju i sutra od jutarnjih sati.