BiH
141

Klix.ba je i u 2014. godini bio vaš najbolji izvor informacija, hvala vam na povjerenju

Piše: Redakcija
Godina koja je iza nas, za redakciju portala Klix.ba poslovno je bila uspješna. Nažalost, u BiH je bilo više onih ružnih događaja o kojima smo morali informirati javnost. Kao i uvijek, i tokom 2014. godine smo se trudili, a nadamo se da smo u tome i uspjeli, da vas pravovremeno informiramo o svim važnim događajima za BiH i bh. građane.
Policijski automobili i Predsjedništvo BiH u plamenu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Policijski automobili i Predsjedništvo BiH u plamenu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Novinari i fotoreporteri naše redakcije bili su na svim važnijim dešavanjima u državi, ali smo pratili i trudili se da vas pravovremeno informiramo i o svemu što se događa u regiji i svijetu.

Godina na izmaku je počela iskazivanjem nezadovoljstva građana naše zemlje na masovnim protestima. Prvo je počelo u Tuzli, pa u Sarajevu, Zenici, Bihaću... Kantonalne i državne instititucije su bile u plamenu. Naši novinari i fotoreporteri su bili na terenu sve vrijeme, izvještavali smo iz minute u minutu, neke od najboljih fotografija snimili su upravo naši fotoreporteri.

Nakon protesta informirali smo vas o svemu što su bh. vlasti radile, o smjenama, imenovanjima, dobrim i nažalost češće lošim potezima zvaničnika, jer ih je bilo više. Uprkos svemu, uspjeli smo naći i svijetle primere u cijeloj situaciji i izvještavati o humanosti koje je bilo i u tim momentima, uprkos tome što se činilo da su neki na različitim stranama. Govorimo o policiji i građanima, a tih detalja gdje su jedni drugima pomagali ćete se sigurno sjetiti.

Građani pomažu povrijeđenom policajcu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Građani pomažu povrijeđenom policajcu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Nakon što se smirila situacija poslije februarskih protesta, došao je maj. To je ujedno bio i najteži mjesec za našu zemlju nakon rata. Poplave su odnijele živote, imovinu koju su građani stjecali godinama, uspomene, a neki su ostali apsolutno bez svega. Maglaj, Doboj, Bijeljina, Bosanski Šamac, Željezno Polje..., najviše su stradali u poplavama. Bili smo i tamo, i to u više navrata. Nema mjesta koje su zahvatile poplave, a gdje naši novinari i fotoreporteri nisu bili. Naša redakcija je tokom tih teških dana bila u stalnom kontaktu sa svim nadležnim službama, sa Oružanim snagama BiH, ministarstvima, lokalnim zajednicama... Osim što smo se trudili obavještavati javnost šta se dešava na terenu, nastojali smo pomoći i spasilačkim ekipama tako što smo im javljali informacije koje mi imamo o unesrećenima i kako doći do njih.

Maglaj pod vodom u maju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Maglaj pod vodom u maju (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Učestvovali smo, pisali smo i o brojnim humanitarnim akcijama koje su pomogle mnogim našim građanima, kako onima unesrećenim u poplavama, tako i u drugim slučajevima gdje smo mogli dati svoj doprinos. Klix.ba će i u 2015. godini nastaviti takvu praksu, kada god i gdje god to bude potrebno.

Klix.ba je pratio sva važnija dešavanja na političkoj sceni tokom godine. Kritikovali smo kada je trebalo, rjeđe hvalili, jer je za to bilo manje prilike. Pravovremeno smo, i u najvećem broju slučajeva, prvi objavili informacije od javnog značaja i interesa, kako ranije, tako i nakon izbora, a u vezi s formiranjem vlasti.. U izbornoj noći u oktobru prvi smo vam donijeli brojne informacije s terena.

Reprezentacija BiH u Brazilu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Reprezentacija BiH u Brazilu (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Tokom cijele 2014. godine naši sportski novinari su vam prezentirali ekskluzivne priče. Za vas smo birali sve što je zanimljivo i značajno, kako iz domaćeg sporta, tako i sa svjetske sportske scene. Klix.ba je tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu bio među onim medijima koji su izvještavali iz centra dešavanja. Nogometnu reprezentaciju BiH smo pratili na svakom koraku, iz Brazila smo vam donijeli atraktivne fotografije, a za vas smo napravili i specijalnu podstranicu Brazil 2014. Osim toga, pratili smo i druge sportske događaje i druge reprezentativne selekcije, ali i klubove.

I ove godine, kao i prethodnih nažalost, izvještavali smo sa posljednjih ispraćaja žrtava genocida u Srebrenici i Prijedoru i, između ostalog, i na taj način dali svoj doprinos u odavanju počasti žrtvama.

Dženaza u Prijedoru: Nad očevim tabutom (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dženaza u Prijedoru: Nad očevim tabutom (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Objavili smo intervjue sa brojnim zanimljivim sagovornicima iz političkog, kulturnog, sportskog i općenito javnog života. Bili smo medijski pokrovitelji brojnih manifestacija, trudili smo se nasmijati vas, zabaviti, ali prvenstveno informirati.

Objavili smo, kao što je javnosti dobro poznato, audio snimak "Dva papka" koji je podigao neviđenu prašinu u političkim krugovima i javnosti općenito. Uradili smo to i sve bismo ponovili, jer smo smatrali i smatramo da radimo ispravnu stvar. Zbog toga smo trpjeli i trpimo brutalne pritiske na našu redakciju. Međutim, Klix.ba nastavlja svoj rad i u godini koja je pred nama ćemo biti još bolji, još brži, ekskluzivniji i raditi svoj posao najbolje što možemo.

Objavili smo snimak
Objavili smo snimak "Dva papka"

Klix.ba je u prethodnih nekoliko godina postao jedan od vodećih, najrespektabilnijih i medija kojima se najviše vjeruje u državi. Naš sadržaj, naše priče, informacije i fotografije su preuzimali i drugi mediji u BiH, regiji, a nerijetko i u svijetu.

Ovo je sasvim mali dio sadržaja koji smo objavili, malo podsjećanje na sve što ste mogli pratiti na našem portalu.

Sretna vam Nova godina, hvala vam na ukazanom povjerenju i ostanite i dalje uz nas.