UKC Tuzla
0

FOTO / Klinika za ortopediju dobila poluintenzivnu njegu

Piše: D. Brkić
Direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla dr. Emir Arnautalić, danas je prezentirao potpuno adaptiran septični odjel, koji je moderniziran i na kojem prvi put postoji i soba za poluintenzivnu njegu.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Danas smo dobili modernizovani septični blok, koji je i prije radio, ali ne u ovakvom kapacitetu. Ranije smo imali manjak soba, a sada imamo znatno bolje uslove, kako za pacijenta, tako i za medicinsko osoblje. Posebno naglašavam sobu za poluintenzivnu njegu, koju ranije nismo imali, a u kojoj će ubuduće pacijenti boraviti u klimatiziranom prostoru uz stalno prisustvo jedne od sestara", pojašnjava dr. Arnautalić.

Na Klinici se godišnje obavi preko 2.000 operacija, a na septičnom odjelu oko 250. Na septičnom odjelu tretiraju se kardiovaskularna i terminalna stanja, a prema riječima uspolenika, adaptirani odjel ne zaostaje ni po čemu za odjelima iz regiona.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
"Liječenje pacijenata na septičnom odjelu zahtijeva multidisciplinarni pristup. Moram istaći kako slijedimo evropske standarde i da na našem odjelu imamo jedan do dva posto infekcija. Pošto su septična stanja u porastu, pogotovo dijabetično stopalo ili patologija perifernih krvnih sudova, nama je ovakav odjel bio prijeko potreban i dobili smo ga angažmanom menadžmenta UKC Tuzla, ali i našim prijateljima iz Gradačca, Gračanice, Srebrenika i Tuzle, koji su prepoznali značaj svega ovoga", konstatirao je direktor Klinike dr. Emir Arnautalić.