BiH
0

Klinici za ginekologiju UKC Tuzla uručena donacija Cryo-Savea

Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla uručena je donacija posteljina od strane Cryo-Savea vodeće evropska i svjetske porodične banke matičnih ćelija i prve banke koja je roditeljima u BiH omogućila pohranjivanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo, prof.dr. Zlatan Fatušić, izrazio je zahvalnost na donaciji i istakao da pomenuta donacija nije prva koju je Cryo Save uručio Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

"Donacija Cryo Savea je rezultat dugogodišnje saradnje između naše dvije ustanove. Ostvarena saradnja je više nego korektna na što ukazuju i do sada postignuti rezultati. Naš cilj je pacijentima omogućiti maksimalne usluge, ne samo sa aspekta struke, nego i udobnosti i humanizacije boravka porodilja na klinici u čemu će nam u mnogome pomoći donacija koju smo primili", rekao je prof. dr. Zlatan Fatušić i dodao da se nada nastavku ove uspješne saradnje.

Cryo-Save od početka rada u Bosni i Hercegovini pa do danas, znatno doprinosi razvijanju svijesti o značaju pohranjivanja matičnih ćelija i porodu kao jedinstvenoj prilici da se sačuvaju matične ćelije kroz brojne projekte, aktivnosti...

Sanja Todorović Vujičić, generalna direktorica FAMILY-PLUS-a, ovlaštenog i ekskluzivnog partenara Cryo-Savea za BiH istakla je da prije svega donacija ima za cilj pomoć odjelu, osoblju bolnice u svakodnevnom radu, pacijentima boravak u bolnici učiniti ugodnijim i da žele poslati poruku i poziv drugim kompnijama da kroz svoj rad mogu da doprinesu i radu drugih, nama jako značajnih ustanova.

"Društveno odgovorno poslovanje mi smatramo dužnošću i Cryo-Save u BiH na taj način djeluje već 5 godina realizujući brojne značajne projekte. Između ostalog, pomoć u osnivanju škola za trudnice na području cijele BiH, besplatni priručnik za trudnice, informativni bilten za stručnu i opštu javnost, kongresi za stručnu javnost, besplatno pohranjivanje za 43 porodice koje imaju užeg člana oboljelog od oboljenja koje se može tretirati matičnim ćelijama, pomoć udruženjima, studentskim organizacijama. Ove projekte i slične donacije mi nastavljamo i u budućnosti", izjavila jeTodorović Vujičić i zahvalila se medicinskom osobolju Klinike na izuzetnoj saradnji koja je do sada realizovana, što potvrđuje i oko 500 uspješno uzetih uzoraka matičnih ćelija iz pupčane vrpce u Tuzlanskoj regiji.