BiH
0

Kličković: Tužilaštvo tražilo još 30 dana pritvora

BIRN Justice Report
Kako bi prikupilo dovoljno dokaza za podizanje “adekvatne optužnice”, Državno tužilaštvo je zatražilo još 30 dana pritvora za Gojka Kličkovića, bivšeg predsjednika Ratnog predsjedništva općine Krupa, koji se sumnjiči za zločin protiv čovječnosti. Sud će odluku donijeti naknadno.

Tužilaštvo smatra da je Kličković učestvovao u mobilizaciji i organizaciji srpske vojske, “ali i postizanju vojnih ciljeva kao što je blokada puteva i mostova, organiziranju snajperskih aktivnosti, te uspostavljanju logora”, u vrijeme dok je bio predsjednik Ratnog predsjedništva općine Bosanska Krupa. Nakon rata Kličković je – od 1996. do 1998. godine – bio premijer Republike Srpske.

Tužilac David Schwendiman je prijedlog za produženje pritvora argumentovao tvrdnjama da bi osumnjičeni mogao utjecati na saučesnike, ali i na svjedoke. Kao jedan od razloga, naveo je i činjenicu da se istraga protiv Kličkovića vodi i pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, što “povećava razlog za bijeg”. Tužilac nije precizirao na koje se radnje odnosi ova istraga.

“Mislim da alternativne mjere ne bi bile odgovarajuće. Nijedna mjera osim pritvora ne bi osigurala njegovo prisustvo”, završio je izlaganje Schwendiman.

Protiveći se ovom prijedlogu, advokat Duško Tomić je zatražio da se njegovom branjeniku izreknu mjere zabrane, istaknuvši da se različite istrage protiv Kličkovića vode već 12 godina, i da je, “takav kakav jeste”, ustupljen ovom sudu.

“Ako nisu uspjeli ništa za 12 godina, šta će uraditi za 30 dana?”, zapitao se Tomić i dodao da bi produženje pritvora bilo “odmazda nad Kličkovićem”.

“On nema gdje pobjeći, ima samo bh. državljanstvo. Rekao mi je da mu je u zatvoru u Beogradu bilo kao u srednjem vijeku i da se ovdje odmorio”, kazao je Tomić, dodavši da osumnjičeni ne može utjecati na svjedoke i saučesnike, jer ne zna o kome se radi.

Na komentar tužioca da osumnjičeni nema stalno mjesto boravka u BiH, Tomić je rekao kako se to može riještiti “za sat vremena”, te se ponudio da ga prijavi na adresu svoje porodične kuće, koju bi mu dao na korištenje.

Sudu se obratio i sam Kličković rekavši da ne razmišlja o “prelasku Drine” jer je on “sarajevski đak i student”.

Kličkovića je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, na osnovu Interpolove potjernice, uhapsilo 2006. godine u Beogradu. Na zahtjev Suda BiH, policija Srbije predala ga je ovdašnjim vlastima u junu ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.