BiH
2

Klementu i Valentinu Barbić određen pritvor za organizovani kriminal

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Klementu Barbiću i Valentinu Barbiću, Sud Bosne i Hercgeovine je 18. novembra donio rješenje kojim je djelimično usvojen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenima određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati do 16. decembra ove godine ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na postojanje osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak odnosno naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva te postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Klement Barbić i Valentino Barbić osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja ili prevara, zloupotreba osiguranja, obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, prevara i krivotvorenje isprave.