BiH
0

"Klas" traži od vlade FBiH realizaciju dogovora - moguće poskupljenje hljeba

FENA
Kompanija "Klas" danas je zatražila od Vlade FBiH realizaciju dogovora koji je postigla s najvećim proizvođačima u mlinsko-pekarskoj industriji, a prema kojem je "Klasu" trebalo biti isporučeno 8.000 tona pšenice po interventnoj cijeni koju je odredila Federalna direkcija robnih rezervi.

U saopćenju za javnost "Klas" ističe da je po tom dogovoru do danas kupljeno 2.425 tona pšenice te da je Uprava te kompanije uzimajući u obzir još i vrlo teško stanje u mlinsko-pekarskoj industriji i povećanje cijena pšenice i energenata primorana razmotriti aktuelnu situaciju i obavijestiti javnost o mogućem povećanju cijena brašna i hljeba.

"Klas" napominje da je pšenica iz robnih rezervi koja je bila ranije uskladištena u silosima „Klasa“ prema propisanim procedurama i standardima i da je utrošena pšenica zadovoljavajućeg kvaliteta i u potpunosti zdravstveno-higijenski ispravna.

"Klas“ također ističe da su mu ponuđene dodatne količine pšenice iz robnih rezervi uskladištene u silosu u Orašju, ali da ta pšenica ne zadovoljava propisane standarde kvaliteta i da nije prihvatio tu kupovinu.

  • Svjesna težine okolnosti i poskupljenja u svim segmentima koja su dovela do velikog udara na standard građana, Uprava "Klasa“ će nastojati zaštititi interese potrošača. S tim u vezi, "Klas“ će nastojati da eventualna poskupljenja brašna i hljeba budu minimalna, ne ugrožavajući rad kompanije i egzistenciju svojih uposlenika, kaže se u saopćenju "Klasa".