BiH
0

"Klas": Cijena hljeba za sada ostaje ista

FENA
Kompanija "Klas" neće povećati cijenu svog osnovnog proizvoda hljeba sve dok budu trajale interventne mjere Vlade Federacije BiH, odnosno prodaja pšenice po cijeni od 330 KM za jednu tonu, izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare direktor ove kompanije Ibrahim Smajlagić.

Konferencija za novinare u "Klasu" je organizirana nakon današnjeg sastanka predstavnika Vlade FBiH i mlinsko-pekarske inudustrije, na kojem je postignut dogovor čija je suština da pekari i milnari ne povećevaju cijene svojih proiozvoda, a da im Vlada osigura dovoljno pšenice za djelatnost. Odlučeno je da iz federalnih robnih rezervi odmah bude aktivirana prodaja 15.000 tona pšenice po cijeni od 330 KM po toni.

"Klas" je ranije bio najavio korekciju cijena od 1. septembra zbog poremećaja na tržištu pšenice i suše, ali do tog povećanja cijena neće doći sve dok na snazi bude ova interventna odluka Vlade FBiH, kazao je Smajlagić. Drugim riječima, ovaj aranžanam nije reguliran vremenski, nego osiguranjem pšenice po toj cijeni.

Koliko će sadašnja cijena "Klasovog" hljeba od 70 pfeninga ostati zavisi od volumena robnih rezervi, ali u "Klasu" imaju informacije da Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH provode aktivnosti na njihovom povećanju, rekao je direktor "Klasa", dodajući da je ovoj kompaniji mjesečno za proizvodnju hljeba potrebno 2.000 tona pšenice.

Smajlagić je naveo da hljeb predstavlja 80 posto prodaje "Klasa", a ostali proizvodi čine 20 posto prodaje i oni će poskupjeti, jer je poskupljenje neminovno zbog velikih suša i enormnih poremećaja na tržištu pšenice.

Međutim, za predstojeći mjesec ramazana neće doći do poskupljenja somuna, jer "Klas" nastoji da vodi računa o takvim potrebama svojih potrošača, naglašavaju u ovoj kompaniji. Također neće doći ni do povećanja cijene programa užine za đake na početku predstojeće školske godine.