BiH
0

Klanje kurbana počinje nakon bajram-namaza

FENA
U Gazi Husrev-begovu medresu uplaćeno je blizu 3.000 kurbana koji će od sutra i narednih dana Kurban-bajrama biti zaklani na Jerčedolima na imanju Islamske zajednice.

"Obavijestimo one koji su uplatiti kurban da mogu prisustvovati klanju, da uzmu dio kurbanskog mesa. Vodi se računa o šerijatskom propisu klanja kurbana, a pod nadzorom je veterinara, stručnih ljudi da ono što je zaklano bude zdravo", kazao je za Agenciju Fena Ismet ef.Veladžić, član Komisije za nabavku i organizaciju kurbana u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Sama riječ kurban, u širem smislu, znači žrtva i ono što se žrtvuje, a u užem vjerskom smislu, uobičajenom kod naših i mnogih drugih muslimana u svijetu, kurban označava brava ili goveče, koje se žrtvuje po propisima vjere, u danima Kurban-bajrama.

To žrtvovanje, odnosno prinošenje kurbana, ili, kako se kod nas kaže "klanje kurbana", u islamu je vjerska dužnost, u hanefijskom mezhebu koji prakticiraju muslimani Balkana, klanje kurbana je vadžib, tj. obaveza svakom muslimanu i muslimanki koji imaju nisab, tj. koji su dužni davati zekat.

Klanje kurbana također ima izrazitu socijalnu dimenziju jer kurbansko meso se ne može prodati, ono se dijeli rodbini, prijateljima i siromašnima, a jedan dio (trećina kurbanskog mesa) može se zadržati za potrebe svoje porodice.

Po šerijatskim propisima klanje kurbana počinje, nakon bajram-namaza i može se vršiti sve do ikindije-namaza trećeg dana Bajrama.

Muslimani na Balkanu, prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza pristupaju obredu klanja kurbana. Kurbansko se meso dijeli rodbini, komšijama, prijateljima, siromašnim.

Od kurbanskog mesa se pripremaju tradicionalna jela koja će biti na trpezi za bajramski ručak. Tokom dana, muškarci odlaze na čestitanje Bajrama roditeljima, familiji, prijateljima, na mezarja, a žene dočekuju one koji će doći u bajramsku posjetu. Bajram je praznik duhovne radosti i mira, porodičnog zajedništva, rodbinskog druženja i međukomšijskog razumijevanja.

Prvi dan Kurban-bajrama je sutra.

Centralna bajramska svečanost na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu-poruku uputiti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Vrijeme klanjanja bajram namaza je 45 minuta nakon izlaska sunca. U Sarajevu bajram namaz će se klanjati u 7 sati i 40 minuta.